Ismerős a fentebbi kép+szöveg kombó? - nem vagy vele egyedül. Se szeri,  se száma az ilyen és ehhez hasonló képeknek a Facebookon. Az ok rendkívül egyszerű: a rengeteg lájknak és megosztásnak hála, bár sokszor nem tudatosan, de akkora forgalmat generálunk a képet készítő oldalak számára, hogy boldog -boldogtalan hírfolyamában megjelennek ezek az elsőre teljesen ártalmatlannak tűnő megosztások. De miért is aggályos mindez? Elmagyarázom. 

Egyrészt azért, mert túlontúl nagy figyelmet, forgalmat generálunk olyan oldalak számára, amik egyszerűen semmilyen értéket nem képviselnek. Másrészt, általánosságban elmondható, hogy ezek az oldalak nem állnak meg a cuki kutyás/macskás fotóknál és mindig lesz náluk lejjebb.  A szerencsepatkó/malac stb. még szintén csupán értelmetlennek mondható megosztások, ám a beteg gyerekek képeivel való visszaélés már alsóhangon is aggályosnak mondható. 

Sajnos, egyetlen lájk és/vagy megosztás, nem gógyítja meg a képeken látható gyerekeket, nem menti meg a földet és lényegében nem mozdít elő semmilyen cselekvést sem. Kivétel ezalól persze, ha konkrét személyről/élőlényről beszélünk, akinek a közösségi oldal platformján kívánnak valós támogatókat, segítséget szerezni - ezekből van kevesebb.

A legtöbb 1 lájk= 1 ima jellegű kép puszta forgalomnövelésre hivatott és, ha minduntalan bedőlünk nekik, soha nem szűnnek majd meg. Ha nem szeretnénk támogatni a semmitmondó bejegyzések elterjedését, egyszerűen ne reagáljunk rájuk.

Az interakciókat generáló bejegyzések egy másik vállfaja, jóval kártékonyabbnak mondható, mint fentebb említett társai, de abban mégis hasonlítanak egymásra, hogy az emberek hiszékenységére építenek. Ún. fake news oldalak, vagyis álhíreket terjesztenek nagy buzgón, amiknek minduntalan ezrek dőlnek be, annak ellenére is, hogy a "cikkek" elolvasása után könnyedén rájöhetnénk, valótlanságot állítottak a címben. 

Ilyen volt legutóbb, a fogorvosi vizsgálathoz kötött családi pótlék, melyet közzétett a hírakármi.hu oldal. Hiába szajkózzák úton-útfélen, hogy próbáljunk meg hiteles forrásokból tájékozódni, kismilliónyi ember dől be a kattintásvadász oldalak rémhíreinek. És, ha ez még nem volna elég, milliónyi megosztásuknak hála, a legutolsó kisfaluban is már attól félnek az emberek, hogy megvonják a családi pótlékot. Miközben az egész történet puszta javaslat szinten áll, amiről előbb hallottak a lakosok, mint maguk az illetékesek. 

De ehhez hasonló bejegyzések még a sorkatonasággal riogatók, a rémhírkeltő fertőző betegségekről szólók és persze a nyugdíj és nyugdíjkorhatár emelkedéséről készült cikkek is. Ja és el ne felejtsük a fizetős Facebook körleveleket és a kedvencemet, a küldd el 10 barátodnak, köztük nekem is ezt a levelet, különben, mint az oviban, tudni fogom, hogy már nem vagyunk öribarik.

És igen tudom, mindjárt megkapom a magamét a "Nehogymá' megmondjad nekem, hogy mit osztok meg a saját idővonalamon!" felkiálltással.  - Ami teljesen jogos. Lehetne, ha a megosztásod nem egy full kártékony tevékenység lenne, amivel elősegíted a hülyeségek terjedését - bár, mint azt tudjuk, annál semmi sem szaporodik gyorsabban, még a nyulak sem- sajnos. 

Na szóval, ha nem vagy egészen biztos abban, hogy a forrásod, akitől az információt szedted, kellően hiteles-e, akkor a jelenlegi oldalak listáját itt, egy korábbi gyűjtést pedig, a hvg oldalán érhetsz el. Egyébiránt pedig, valószínűleg a vezető hírportálok mindegyike közreadná, ha olyan horderejű dolog történne, mint a sorkatonaság tényleges visszaállítása. Érdemes tehát, a vicces, cukimuki oldalak mellett, bekövetni olyan oldalakat is, amik néhanapján valós információkkal is ellátják az embert. 

És így a végére, szólnék azokhoz is néhány szót, akik nem elkövetői, hanem elszenvedői a fake news terjedésének. Szerencsénkre a Facebook lehetőséget biztosít nem kívánt ismerőseink törlésére, oldalak kikövetésére is. Plusz, ha a törléssel nem szeretnénk megsérteni fárasztó ismerősünket, aki örökké baromságokat osztogat, hát egyszerűen némítsuk le és 30 napon keresztül garantált lesz a nyugalmunk. 

Ha hasznosnak vélted a bejegyzést, ezt bátran megoszthatod, hátha mások is szívesen olvasnák. 

Továbbiakért pedig, kövesd a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!