Legtöbbünk jelen van a különböző közösségi média felületek valamelyikén. Van, aki csak csevegésre használja őket, mások blogolnak, vlogolnak, tartalmakat osztanak meg és megint mások a fél életüket kiposztolják a közösségi oldalukra. Utóbbi tevékenység azonban, nem kevés veszélyt hordoz magában, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy kihez jutnak majd el a megosztásaink. Ha nem szeretnénk bajba kerülni ártatlannak tűnő bejegyzéseink miatt jobb, ha néhány dolgot igyekszünk szem előtt tartani. 

onlinestílus  biztonság személyes adatok

Privát szféra kontra Online profil

Egyáltalán nem biztos, hogy jót teszünk magunknak azzal, ha a világ elé tárjuk életünk minden egyes pillanatát. Egyrészről, elég nagy felületet biztosítunk ezáltal másoknak arra, hogy meg-és elítélhessenek minket, másrészről pedig, szinte önként és dalolva adjuk illetéktelen kezekbe a rólunk szóló információkat. Nem egy és nem két történetet hallottunk már adatlopási ügyekről, közösségi oldalon megosztott lakásokról készült képek után bekövetkezett betörésekről, nem beszélve a zaklatásokról, képekkel való visszaélésekről. Nagyon fontos, mivel mindennapi életünk részét képezi ma már az internet és a közösségi oldalak használata, hogy megtanuljuk jól és biztonsággal kezelni ezeket az eszközöket, hogy aztán ismereteinket továbbadva gyermekeinket is képessé váljunk megóvni a bajtól. Mert hisszük vagy sem, abból kijut majd bőven, ha felelőtlenül vetjük bele magunkat az online világba. Néhány jó tanács az elkövetkezendőkre:

  • Ne osszunk meg magunkról túl sok személyes információt (telefonszám, bankszámla adatok, pontos lakcím, stb.)
  • Ne posztoljuk tele a netet a gyerekről vagy rólunk készült képekkel (ennek veszélyeiről itt található egy korábbi cikk)
  • Ne számoljunk be életünk minden pillanatáról (nem jó, ha mindig mindenki tudja, éppen hol tartózkodunk)

Mielőtt bármit is megosztanánk magunkról, gondoljuk végig, hogy mennyire lenne kínos, ártalmas, stb., ha egy idegen ember is láthatná azt? 

Megfelelő beállítások

Annak érdekében, hogy minél biztonságosabban tudjuk használni közösségi oldalainkat, mindenképp a megfelelő beállítások kiválasztásával kell indítanunk. Legelső lépésként gondoskodjunk a biztonságos jelszavakról. A legjobb, ha értesítést kérünk arról, ha esetleg egy idegen eszközről próbálnának meg bejutni a fiókunkba. Ezzel jobb esetben elkerülhetjük a fiókunkkal való visszaéléseket. Második körben ki kell választanunk, hogy kik láthatják a jövőben a bejegyzéseinket. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképp csak az ismerősöket állítsuk be. Az ismerőseink ismerősei, már egy elég tág kör, ha csak azt vesszük alapul, hogy a legtöbbjüknek 100 embernél kezdődik az ismerőslistája. 

Ismerős lista 

Rengeteg embernél láttam már, hogy 4-5000 ismerőssel rendelkeznek. Ez nyilván a valóságban egyáltalán nincs így és rendkívül veszélyes dolog is, hiszen a legtöbbjükről igazából fogalmuk sincs kicsodák. Egyébként én épp az ilyen ismerőseim miatt állítottam át a bejegyzéseim láthatóságát, hiszen ahogy fentebb is említettem, az ismerőseim ismerősei, nagy valószínűséggel több tízezer embert jelentenek. Ha csak nem valami influenszer karrierre gyűjtünk, érdemes csak azokat felvenni a kapcsolati listánkra, akiket valóban ismerünk.  

Követett oldalak

Rengeteg az álhíreket osztogató kamuoldal a neten. Rendszerint jelennek meg az "eltörlik a nyugdíjat, visszahozzák a sorkatonaságot", illetve az ekkora, meg akkora (mikor-mennyi) összeget kapsz az államtól, ha ezt és ezt megosztod. Özönlenek a kamu nyereményjátékok, a butyuta lájkvadász megosztások és az adatainkra pályázó alkalmazások. Meg kell tanulni, hogyan ismerjük fel ezeket és kikövetéssel, ha kell jelentéssel, de meg kell szabadulnunk tőlük. 

Neten töltött idő

Szorongás, depresszió, elszigetelődés, riogatnak a különböző tanulmányok. De, ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor beláthatjuk, nem téves kényszerképzetek ezek. Bizony, ha nem osztjuk be jól az időnket és haszontalan kezdőlap görgetéssel töltjük a napjainkat, ha nem tartunk valós kapcsolatokat a virtuálisak mellett és, ha elfelejtjük, hogy a képernyőktől távol is van élet, akkor sajnos hamar meggyűlhet a bajunk mentális egészségünkkel is. 

A legfontosabb biztonsági lépésekről egyébként, még a rendőrség is adott ki egy rövidke kis tájékoztatót. Íme: http://www.police.hu/sites/default/files/1honap_1tema_szeptember.pdf

Összegezvén a fentieket, azt mondhatjuk, hogy az online világ mára életünk megkerülhetetlen szereplőjévé vált, ami amennyire hasznos és jó dolog, annyi veszélyt is hordoz magában. A mi felelősségünk azonban, hogy megvédjük magunkat ezektől és megtanítsuk a legsérülékenyebb fogyasztóknak, a gyerekeknek is, hogyan tudják biztonságosan használni, az egyébként rengeteg lehetőséget nyújtó online teret. 

Ha hasznosnak vélted a bejegyzést, oszd meg másokkal is. 

További cikkekért kövesd  a blog facebook oldalát.

Hardworklifestyle 

Élj jól- Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!