Megvan a kép, mikor mindenféle telefonszámokról hívogatnak, miközben te senkinek sem adtad meg a számod? Vagy az, hogy e-mailekkel zaklatnak olyan címekről, amikről fogalmad sincs, hogy kihez tartoznak? És vajon mennyit tud rólunk a Facebook? Minden kérdésedre választ kaphatsz az alábbi cikkben. 

onlinestílus  közösségi média adatvédelem biztonság

Direkt marketing - Telefonos "zaklatás" és email címlista

Ki nem állhatok telefonálni, ebből kifolyólag szabályos zaklatásnak élem meg, ha különböző telefonszámokról hívogatnak. De honnan szedik egyáltalán a hozzánk tartozó tel.számokat? Hát nem a jósdától veszik az fix, de, hogy esetenként szó szerint megvásárolják, az holtbiztos. 

Óriási üzlet telefonszám és e-mail adatbázisokat készíteni. Darabszámtól függően, milliókat érhet egy ilyen lista, de mondjuk minket, laikusokat nem pont ez a része érdekel a dolognak. Az már sokkal inkább, hogy honnan szerzik meg az adatainkat.

Például különböző szolgáltatóktól, de sokszor épp mi magunk adjuk ki őket. Természetesen nem azzal a céllal, hogy boldog-boldogtalan hívogasson vagy üzengessen nekünk. De az eredmény sajna pont ez lesz, ha akarjuk, ha nem.

És akkor válaszolok is végre a feltett kérdésemre, tehát akkor, honnan is szerzik meg az adatainkat a "galádok"?

Nyereményjátékok

Mikor indulunk egy nyereményjátékon a hőn áhított ajándékért, akkor minden esetben ki kell töltenünk valamiféle adatlapot. Meg kell adjuk a nevünket, esetenként lakcímet, telefonszámot stb. És hát miért ne adnánk meg, nem igaz? Kell nekünk az a beígért telefon, laptop stb. - Most vonatkoztassunk el attól, hogy mennyi kamu oldal van és, hogy hányszor marad el a gyakorlatban az a bizonyos nyeremény. 

Ha megadtuk az adatainkat az adatlapon, akkor egy darab cég, már mindenképp rendelkezik felettük. Borítékolhatjuk, hogy keresni fognak. Bizonyos esetekben konkrétan rá is kérdeznek tőlünk, hogy engedélyezzük-e a direkt marketing célokkal történő megkeresést. Normál esetben járulna hozzá a nyavaja, ám nagyon sokszor enélkül a lépés nélkül, nem folytathatjuk a játékra való regisztrációt. Sakk-matt.

El kellene olvasnunk az adatvédelmi nyilatkozatot/tájékoztatót is ugyebár, de földi halandó nem vagy csak nagyon ritkán olvasgat ilyesmit. Pedig jobban tennénk, mert hamar kiderülhet, hogy az adott céget nem csak arra hatalmaztuk fel, hogy ő kezelje az adatainkat, hanem arra is, hogy kiadhassa őket 3. személynek. 

Különféle ingyen cuccok

Töltsd le az ebookunkat, csak most, csak neked, teljesen ingyen. Hát persze. Semmit nem kérnek cserébe, csak a neved és az email címed. Vajon honnan jön az a rengeteg Spam? 

Az e-mail rendszere szerencsére hellyel-közzel jól érzékeli, hogy mely leveleink tartoznak a Spam mappába. Bár érdemes néha a leiratkozás hírlevélről gombra (levél legalja, apróbetűs rész - kötelező feltüntetni) is  rákattintani, ha nem akarjuk, hogy napi száz levelet kapjunk mindenféle cégektől, akikkel soha semmilyen kontaktunk nem volt, az adataink megadásán kívül. 

A telefonos megkeresésekkel már kicsit más a helyzet, ha ugyanis egyszer megadtuk a számunkat, hát nem nagyon kérhetjük vissza azt. Aki viszont, hozzám hasonlóan rühelli, ha idegenek hívogatják, az egy dolgot azért mégis tehet, hogy ne kelljen bájcseverésznie senkivel sem. 

Hagyja végig csörögni a hívást, aztán begépeli szépen az adott telefonszámot a Google-ba. Az kidobja többek között pl az alábbi oldalt:

onlinestílus  közösségi média adatvédelem biztonság

Itt a hozzászólásokból könnyedén kiszűrheti, hogy ki hívogatja naphosszat. Ha megvan a kis hamis, akkor érdemes a telefonunkon megkeresni a Blokkolás opciót. Ekkor már nem csöng ki többet arról a számról érkező hívás. Néhány nap- hónap (egyesek nagyon kitartóak) után abbahagyják a "zaklatást"

Facebook

Ami többet tud rólunk, mint gondolnánk. Régóta keringenek a különböző rémtörténetek arról, hogy még a beszélgetéseinket is figyelik és azok nyomán kapjuk a releváns hirdetéseket. Hogy ezek mennyire igazak, azoknak nem tisztem utánajárni. Amit viszont biztosan tudok, hogy a Facebook a kezdetektől, mióta csak regisztráltunk, dokumentálja a tevékenységeinket. 

Ezen kívül pedig, amire az átlag felhasználó nem is gondolna, a különféle alkalmazások is megkaparintják az adatainkat, ráadásul mi magunk adtunk hozzá engedélyt nekik. Egyik-másik olyan pofátlan közülük, hogy a telefonunkon lévő telefonszámainkhoz, üzeneteinkhez, képeinkhez is megpróbál hozzáférési engedélyt kérni. Nem árt odafigyelni, hogy mire adunk neki felhatalmazást.

Ha kíváncsiak vagyuk rá, hogy miket tárol rólunk a Facebook, akkor keressük fel bátran a Tevékenységnaplót, melyet a felső jobboldali legördülő menüpontból érhetünk el. 

onlinestílus  közösségi média adatvédelem biztonság

Ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy milyen alkalmazásoknak adtunk felhatalmazásokat, akkor a beállítások menüben (szintén, jobb felső legördülő) válasszuk az alkalmazás és webhelyek pontot. 

onlinestílus  közösségi média adatvédelem biztonság

 Fontos továbbá figyelni még az adatvédelmi beállításainkra, hogy ki és mit láthat rólunk pontosan a közösségi oldalakon. Levelezéseknél, pl. a gmailben érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást és szakértők javasolják, hogy időnkét cseréljük le az általunk használt jelszavakat is.

100%-os védelem persze nincs. Könnyedén válhatunk áldozattá az online térben, annak ellenére is, hogy próbáltunk mindenre odafigyelni. De ha egy mód van rá, legalább ne könnyítsük meg a rosszakarók dolgát. 

HardWorkLifeStyle - Élj jól - Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!