Y generációs fiatal vagyok (1990), kicsit talán hiteltelenül hangozhat a számból a retro és nosztalgia kifejezés egyetlen mondaton belül, ám jó néhány olyan dologgal találkoztam gyerek és fiatalabb koromban, amikkel a maiak már aligha fognak. Mondhatnám úgyis, hogy

Fiatalok, tiétek a jövő! Régebben még úgy volt, hogy a miénk lesz.

(Sándor György)

Jöjjön hát a nagy Retro körkép - ahogy én láttam. Zárójelben megjegyezném, hogy szubjektív összeállításról beszélünk, ergo az, hogy te nem így láttad, még nem jelenti azt, hogy én állítok valótlanságokat. További ötletek tehát, visszaemlékezések jöhetnek bátran a Hardworklifestyle közösségi oldalára, a szerző sértegetésétől tekintsünk el, ha kérhetem. 

onlinestílus

Kép: harmonikum.co

Ha van bármi fogalmad arról, hogy mit látsz a képen, akkor nagy valószínűséggel te is azok közé tartozol, akik a Facebook előtti időkben voltak fiatalok. Merthogy előtte is volt ám élet, de még mennyire, hogy volt! 

Mit hallgattunk?

Zenéket kérem, ez nem a kőkor, ám kazettás magnót hallgattunk és rádiós kívánságműsorokból vettünk fel zeneszámokat, na ez már kicsit hasonlít az ősember idejéhez, nem igaz?

Mekkora feeling volt tűkön ülve várni, hogy felcsendüljön a kedvenc slágerünk, hogy sietve rányomhassunk a rec gombra végre. Szigorúan kézzel, gyöngybetűkkel írtuk fel a lejátszási listát a kazzettákra. 

Na már most ugye, elvileg nem vagyok eléggé meglett korú, tehát nekem "modernebb" eszközeim is lettek a szimpla kazettás magnón kívül,  úgymint 

Walkman - Discman - Mp3 lejátszó 

onlinestílus

Kép: eduline.hu

Előadókat tekintve, nálam Kozsó és Britney volt a favorit, amiből ugyebár kikövetkeztethető, hogy lány vagyok, mi által elképzelhető, hogy a bejegyzés nem kis autókról fog szólni, ám attól még bárki számára értékes lehet. 

Mit olvastunk?

A sulis kötelezőkön kívül nyilván, mert azok aztán nem sokat változtak az évek során. Emlékeztek még az újságból kiszedhető poszterekre? Én Marilyn Mansont ragasztottam a falamra, nagyim azt mondta, be nem jön oda, még nem szedem le azt a förmedvényt.

Nálam három favorit újság játszott akkoriban : Im, Popcorn, Bravo ill. Bravo Girl, mikor melyik.

onlinestílus

Kép: rcnews.hu

Mit néztünk?

Max esős időben persze, mert amúgy lételemünk volt a szabadban tartózkodás, természetesen sötétedésig, hisz akkoriban az volt a mérvadó, merthogy nem igazán tudtak volna felhívni telefonon. Nekem az is csak 8 -os koromban lett először! - de erről majd később. 

Szóval, egészen kicsi gyermekkoromban, nekem még ilyenről mesélt az anyukám: 

onlinestílus

Kép: forum.index.hu

Ó, hogy imádtam és , ahogy elnézem, kezd visszajönni a divatba. 

Azután, én még videókazettán néztem például, az első Harry Potter filmet is. A fekete - fehér tv már nálam is elképzelhetetlen, de az biztos, hogy akkoriban egyetlen gyerek életéből sem hiányozhatott Tom és Jerry vagy később az óriási Pokemon láz. Még tazo kártyáim is voltak. Mondjuk az alakunknak egyáltalán nem tett jót a chipsmennyiség, amit meg kellett enni ahhoz, hogy megszerezhessük az egész gyűjteményt. 

Kinőve a gyerekkort aztán, olyanokat néztünk, mint Vad angyal, Esmeralda, Paula és Paulina - én kérek elnézést.

Mit viseltünk? 

Részemről, gomba frizurát - nem röhög, együtt érez. Valami furcsa fétis késztetthette anyát arra, hogy folyton ilyen hajat vágasson nekem. Na, mindegy. Ennél gázabb dolgok is voltak ám, például a szörnyen ragadós szájfények, vagy az a műanyag bizbasz, amit nyakra, karra húztunk és úgy éreztük, irtózatosan menők leszünk tőle. 

Ja, és ki ne felejtsem, hogy már negyedikes koromban stílusikon voltam, szandál -zokni kombóban mentem az osztály fényképezkedésre - még mindig nem röhög. 

Azután óriásit fejlődtünk kérem szépen! 

  • Nintendo és a felejthetetlen Márió, no meg a pisztolyos kacsalövöldözős játék.

onlinestílus

Kép: http://rcnews.hu

  • Első számítógépem, a megismételhetetlen Flipperrel 

onlinestílus

Kép: Malavida

  • Telefon - a nagyon menő és szinte lemeríthetetlen Nokia, az elmaradhatatlan Snake játékkal. 

onlinestílus

Kép: The Independent

  • Később a még menőbb, kihajthatós csúcsmobilok. 

És még mindig sehol a Facebook. 

De volt helyette Chat  - Emlékszem, könyvtárba jártunk csetelni, még nem volt otthon gép. Minden beszélgetés így kezdődött:

- Szia!

- Kor?

- Lakhely?

Majd rosszabb esetben így folytatódott:

Küldhetek képet?

Mondom küldjél persze, erre a könyvtári gép monitorán rövidesen megjelent az úriember nemesebbik testrésze, teljes felbontásban. Soha többé nem húztak ezzel csőbe. 

Azután jött az áttörés, a nagy technikai fejlődés, a globális fellendülés, az ászok ásza,  megérkezett az Iwiw és a Myvip és, ha hiszitek, ha nem, de fél órát kellett gondolkodnom rajta, hogy mi a fészkes fene volt az a beszélgetős alkalmazás, ami nem a messenger?

 És eszembe jutott! Msn, a fene egye meg. 

onlinestílus

Kép: vous.hu

Ezek voltak akkoriban a közösségi élet koronázatlan királyai, még egy szép napon, meg nem jelent a Facebook. És tudjuk mi történt utána. A többi meg már történelem. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is.

További tartalmakért kövesd a Blog Facebook oldalát.

- Ide várom egyébként, a véleményeket, észrevételeket, saját sztorikat is. - Írjatok bátran.

Illetve kapcsolatfelvétel még: bagoly9031@gmail.com

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!