Hogy miért is?

Ha röviden akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, azért, mert egyszerűen nem éri meg. De ahhoz, hogy hasznos blogbejegyzés is születhessen a témában, kicsit jobban utána kellett járnom a kérdéskörnek. Így a Miért ne vitatkozz a közösségi oldalakon? kérdésre lentebb, hosszabb indoklást is találsz. 

Manapság a kommentszekció kicsit olyanná vált, mint valami virtuális dühöngő, ahol elég egy-két jóforma csontot dobni az emberek elé és máris órákig csámcsogni kezdenek rajta, éppen úgy acsarkodva, mint egy kiéhezett farkasfalka. Ez a csont lehet akár politika, nemi identitás, Gizi menni külföld, szülni vagy nem szülni, nők kontra férfiak, igazából bármilyen téma, amiben elég kiélezettek az ellenvélemények. 

A virtuális világban ugyanis, egy kicsivel mindig mindenki okosabbnak képzeli magát másoknál és, ha a saját véleményétől eltérő gondolatmenetekkel találja szembe magát, egyből úgy érzi, hogy vitapartnere bizony, egy dilettáns b@rom, akit minden eszközzel meg kell próbálnia jobb belátásra bírni. Ezek az eszközök először érvek, saját tapasztalatok formájában nyilvánulnak meg, majd, ha azok eredményre nem vezettek, akkor jön a személyeskedés, szidalmazás, átkozódás, szitkozódás, stb.

Eredmény?  Ja, az nincs. Csak kb. 1500 komment egy poszt alatt, ami mondjuk kifejezetten jót tesz, az azt közzétévő platform Facebookos besorolásának. Kivéve persze, ha a felhasználói jelentgetni kezdik egymást, mert akkor a végére igen kevés legény marad majd a gáton. 

De mégis miért viselkedünk állat módjára a közösségi oldalakon?

A válasz egészen egyszerű - Mert nem látjuk a vitapartnerünket.

Egy kutatás során 300 résztvevő bevonásával bizonyították is a fentebbi állítást. Különböző online vitákat olvastattak vagy nézettek meg videón a résztvevőkkel olyan kérdéskörökben, mint pl. az abortusz. Ezután beszámolókat kértek az alanyoktól arról, hogy milyen hatást váltott ki belőlük az írott szöveg vagy a látott videó.

A kutatás során kiderült, hogy nagyon is nagy különbség van aközött, hogy bizonyos véleményeket szimplán írott szövegként olvasunk vagy látjuk is a mefogalmazóját beszélni. Az eredmények azt mutatták ugyanis, hogy a kutatás résztvevői jóval kisebb eséllyel könyvelték el komplett idiótának azt a véleményformálót, akit videón is láttak, mint azt, akinek csak olvasták a hozzászólását.   

Épp ezért, a kutatók óva intenek mindenkit attól, hogy vitás kérdéseket online vagy sms-ben próbáljanak rendezni. Azt tanácsolják mindenkinek, hogy szorítkozzanak inkább a konfliktusok személyesen történő feloldására. 

Kutatási eredmények a Psychological Science folyóiratban. 

Minden más esetben és ezt már csak én teszem hozzá finoman, ne csodálkozzunk rajta, hogy ha korpa közé keveredtünk, tényleg megesznek majd a disznók. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

Továbbiak a Blog Facebook oldalán. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!