A napokban olvastam egy igen jó cikket, amiben egy szakértő azt mondta, hogy ott rontottuk el ezt az egész webes tartalomgyártást, amikor ingyenessé tettük azt. És, hogy mennyire igaza van, azt mi, tartalomgyártók a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, már, ha csak a tartalom lopások tekintetében is nézzük a helyzetet. Az előző bejegyzésben a netre felkerült képek felhasználásának feltételeit vettük górcső alá, aminek kapcsán felmerült egy további kérdés is:

mit tegyünk, ha mások az általunk nagy gonddal megírt komplett bejegyzéseinket, közkinccsé tett mondatainkat csak úgy egyszerűen fogják és átmásolják a maguk oldalára?

 Az első és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy nincs külön blog szabályzati rendszer, a blogok tartalmára épp úgy vonatkozik a szerzői jog védelme, mint egy tudományosabb műre. Vagyis, elviekben törvénytelenül cselekszünk, ha másolunk és beillesztünk olyan tartalmakat a weboldalunkra, amiket nem mi szerkesztettünk. A szerző engedélye nélkül, ezt nem tehetjük meg.  

Mit véd a szerzői jog, milyen típusú művek részesülhetnek szerzői jogi védelemben?

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján a szerzői jogi védelem az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat, ún. műveket illeti elsősorban (pl. szépirodalmi művek, zeneművek, filmalkotások, festés, szobrászat útján létrejött alkotások), de védelmet biztosít olyan műtípusok esetében is, mint a szoftverek, illetve az adatbázisok.

Szerzői jogi védelem alatt áll továbbá más szerző művének átdolgozása, ha annak szintén egyéni és eredeti jellege van, feltéve persze, hogy az eredeti mű szerzője az átdolgozáshoz hozzájárult.Az átdolgozás szabályai vonatkoznak az ún. feldolgozásra vagy fordításra is, feltéve, hogy ezek eredményeként új mű jön lére.

Fontos továbbá, hogy a szerzői joghoz kapcsolódó ún. szomszédos jogi teljesítmények is védelmet élveznek, ilyenek az zenészek, színészek előadásai, a hangfelvételek és a rádió- és televízió-szervezetek műsorai is.

 Forrás: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Ha megértettük a szabályozás ezen részét, akkor folytathatjuk is a következő kérdéssel: hogyan használhatom fel más tartalmát?

A válasz egészen egyszerű: engedélyt kell rá kérnem a szerzőtől. Az esetek többségében igenlő válasszal találkozunk majd. Ha nem akarok engedélyt kérni, mert nekem nincs szükségem például az egész szövegre, akkor  szabad felhasználási eset áll fenn és bizonyos körülmények megvalósulása esetén, a szerző engedélye nélkül is megoszthatom a tartalmát. 

  • Idézhetek 

Ésszerű keretek között. Vagyis nem nevezzük idézetnek a két oldalas iromány utolsó mondatának lehagyásával átmásolt egész szöveget. Forrásmegjelölés, név feltüntetése kötelező.

  • Átvehetem

Jó okkal. Tudományos-oktatási célra például. De csak akkor, ha a tevékenységemmel nem a pénzszerzés a cél. Szerző nevének feltüntetése szintén kötelező.

További részletek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalanál

De mindig érdemes megvizsgálnunk, hogy adott szöveget milyen feltételek mellett bocsájtott rendelkezésre a szerző. Vagyis, ha azt látjuk, hogy minden jog fenntartva, akkor az valóban azt jelenti, ami oda van írva. Mindenképp meg kell keresnünk a szerzőt vagy örökösét, stb. a jogok kezelőjét és engedélyt kell kapnunk a felhasználásra. De létezik ún. könnyített jogvédelem is pl. GNU szabad dokumentációs licenc és Creative Controlls, melyek könnyített átvételt ígérnek ugyan, de mindig adott feltételek mellett. 

Mindent összevetve tehát, jobb, ha engedélyt kérünk a szerzőtől, jogkezelőtől, mielőtt jogtalanul használnánk fel mások tulajdonát.

De mit tehetünk akkor, ha a mi szellemi termékünket tulajdonították el a megkérdezésünk nélkül?

  • Peren kívül egyezkedhetünk

Az egyik ilyen lehetőség, a felszólító levél, melyben felhívjuk a figyelmét a delikvensnek arra, hogy helytelen, amit csinált és követeljük a tartalmunk eltávolítását vagy a forrás és/vagy szerző nevének feltüntetését. Ha süket fülekre találtunk, akkor érdemes mindenképp megpróbálni még egyszer egyezségre jutni, ezúttal már kilátásba helyezve a lehetséges jogi lépéseket is. Ha ekkor sem történik érdemi változás, akkor mérlegelnünk kell, hogy megéri-e nekünk egy esetleges peres eljárás elindítása.

  • Polgár jogi eljárás

A szerző követelheti:

a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását, 

a cselekmény megszüntetését,

a jogsértéssel elért gazdagodás visszatérítését

a polgárjogi felelősség szabályai szerinti kártérítést

Ha megkeresésünkre nem reagáltak, pereskedni nem akarunk, akkor még mindig akad néhány lehetőségünk, amivel felléphetünk a tartalmunkat jogtalanul eltulajdonítók ellen. Példának okáért, jelenthetjük a Google-nak: 

Itt érheted el: https://support.google.com/legal/troubleshooter/1114905?hl=hu

Értesítési-eltávolítási eljárás

Ha jogainkat internetes közlésben sértették meg, akkor javasolt az érintett internet szolgáltatóval kapcsolatba lépni. Vagyis a tárhelyszolgáltatónak küldenünk kell egy a jogsértést bizonyító okiratot, mely pontosan meghatározza, hogy az eltávolítási kérelem milyen jogokat sértő információra irányul. Ekkor a tárhelyszolgáltató 12 órán belül köteles eltávolítani a kifogásolt tartalmat, arról pedig 3 napon belül értesíteni a tartalomszolgáltatót, aki fellebezhet a tartalom eltávolítás ellen. Ha ezt megteszi, akkor a tárhelyszolgáltatónak vissza kell helyeznie az adott tartalmat. Ekkor pedig, nem marad más választás, mint a peres út a sértett fél részéről. 

Közösségi oldalon történt tartalom lopás

A Facebook sem tolerálja a szellemi tulajdon megsértését, szabályzatában külön felhívást intéz erre vonatkozóan. Arra kéri a felhasználóit, hogy jelentsenek minden olyan tartalmat, ami kétséget kizáróan megszegi a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályokat.

Itt érheted el: https://www.facebook.com/help/contact/634636770043106

Summa summárum, lopni csúnya dolog, ezért a legegyszerűbb, ha mindig engedélyt kérünk a szerzőtől tartalma megjelenítésére vagy, ha már tőle idézünk, akkor feltüntetjük a nevét és/vagy a forrást, ahol az adott szöveget találtuk. Senkinek nem hiányzik ugyanis, egy esetleges peres eljárás.

Ha hasznosnak vélted a bejegyzést, oszd meg másokkal  is. 

Továbbiakért kövesd a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle

Élj jól - Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!