Az előző bejegyzés kapcsán felmerült az adatvédelem fontossága, ezért úgy gondoltam, érdemes lenne belemennünk kicsit jobban is a témába és végigvenni, mik azok a lépések, amik szükségesek ahhoz, hogy személyes adataink ne kerülhessenek rossz kezekbe. Garancia természetesen semmire sincs, ám, ha egy mód van rá, legalább ne könnyítsük meg a rosszakarók dolgát.  

Jelszavak

Először is fontos megjegyezni, hogy a legrosszabb, amit tehetünk, ha minden oldalon ugyanazt a jelszót alkalmazzuk. Elég egyetlen egyszer feltörni és máris minden profilunkhoz hozzáférést szerezhetnek az illetéktelen kezek. Az sem túl jó ötlet, ha a legtöbbet alkalmazott jeleszók közül válogatunk, úgymint: háziállat neve, születési dátum, 1234, csupa kisbetűvel, életünk meghatározó szereplői stb. 

A legjobb, ha a legtöbb oldalunkon különböző jelszavakat használunk és lehetőleg a bonyolultabb kombinációk közül választunk. Néhány helyen segítséget is kapunk hozzá, nem egyszer mutatja meg a weboldal, hogy választott jelszavunk a gyenge, közepes vagy az erős kategóriába esik-e. Általában a kis-és nagybetűk, számok együttes használata a legcélravezetőbb. Minél bonyolultabb, annál jobb. 

Plusz tipp: időről-időre változtassuk is meg a jelszavakat. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon rossz ötlet évekig ugyanazt használni. Nem is olyan régen kaptam egy angol nyelvű email-t, amiben megfenyegettek, hogy az összes internetes tevékenységemet nyomonkövették és, ha nem akarom, hogy illetéktelen kezekbe adják, fizessek x dollárt y bankszámlára. 

A legfélelmetesebb, hogy feketén -fehéren beleírták az email-be mi volt az a jelszó, amit addig a napig mindenhol használtam. 

Kétfaktoros azonosítás

Az ominózus levél óta alkalmazom a Facebookon és Gmail-ben egyaránt. Annyit jelent mindez lényegében, hogy, ha a fiókom új helyről, eszközről érzékel bejelentkezést, kódot küld sms-ben és rákérdez, én voltam-e az, aki máshonnan kívánt bejelentkezni. Ha szeretnéd te is beállítani (erősen ajánlott) a következőképp megteheted:

  • A kétfaktoros hitelesítés bekapcsolása vagy kezelése:
  • Nyisd meg a Biztonsági és bejelentkezési beállításokat – ehhez kattints a  ikonra a Facebook jobb felső sarkában, majd kattints a Beállítások > Biztonság és bejelentkezés pontra.
  • Görgess le a Kétfaktoros hitelesítés használata területhez, majd kattints a Módosítás pontra.
  • Válaszd ki a beállítani kívánt hitelesítési módszert, és kövesd a megjelenő utasításokat.
  • A kívánt hitelesítési módszer kiválasztása és bekapcsolása után kattints az Engedélyezés gombra.

Forrás: Facebook súgóközpont

Ismerősök

Nem biztos, hogy az a legjobb út, ha boldog-boldogtalannak hozzáférést adunk privát profilunkhoz. A csalók sokszor hoznak létre magunknak álprofilokat, amiket, ha ismerőseink közé engedünk, könnyedén csalás, visszaélés áldozataivá válhatunk. Példának okáért, minden évben legalább kétszer végigsöpör a pornóvideós hullám a Facebookon, mikor is vírusszerűen osztogatja adatlapunkon magát az ominózus videó és ismerőseinknek is szorgosan küldözgeti a szexuális tartalmat ez a nagyon "kedves" vírus.  

Láthatóság 

Ha sikerült csak azokat felvennünk ismerősnek, akiket ténylegesen ismerünk, még akkor sem érezhetjük biztonságban magunkat. Nagyon fontos, hogy adatlapunk láthatóságát is beállítsuk. Ha ugyanis a nyilvános opción hagyjuk, akkor az összes megosztásunkat, képünket láthatja bárki a világhálón, anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. 

A biztonság ellenőrzése funkció

Az alábbi oldalon érhető el: https://www.facebook.com/help/285695718429403/?helpref=hc_fnav

Mindemellett pedig, mindig legyünk gyanakvók, ha idegenektől üzenetet, emailt kapunk. Ha az afrikai örökséggel kapcsolatban keresnek, ha hadifoglyokon kéne segíteni, minden esetben csalás célpontjává váltál. Bármi, amit csak akkor "kaphatsz" meg, ha előre fizetned kell érte: kamu. Ne fizeesünk előre, ne terjesszünk vírus videókat, álhíreket, ne telepítsünk kártékony szoftvereket. 

És, ha mindez már nekünk nagyon megy, tanítsuk meg másoknak is, sajnos sokan kevésbé tájékozottak még az ilyen és ehhez hasonló témákban. Elsőként például, feltétlenül osszuk meg ezt a bejegyzést, hogy másoknak is hasznára válhasson - üdv. a szerk.. 

Továbbiakért kövessük a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!