Úgy tűnik, hogy a napokban bizony elég komoly tisztogatásba kezdett az egyik legnagyobb közösségi oldal. Sorra függesztettek fel álprofilokat, álhíreket terjesztő oldalakat és hát egy sor olyat is, ami a tulajdonosa szerint egyáltalán semmilyen szabályt sem szegett.

De mik ezek a szabályok pontosan? Mik azok a dolgok, amiket jobb, ha betartunk? És mit tehetünk, ha jogtalannak érezzük a büntetést?

onlinestílus  facebook

A dolog nem egészen újkeletű, hiszen nemrégiben az Instagram nagyjai is mind arról panaszkodtak, hogy ezrével tűnnek el a követőik, pedig semmi különöset nem posztoltak - értetlenül álltak a dolgok előtt. Végül kiderült, hogy a kamuprofilokat törölgették a közösségi oldalon és így eshetett meg, hogy sorra tűntek el az emberek (khm. Indiából vásárolt követők). Most úgy néz ki a helyzet, hogy a Facebook következik a sorban, könyörtelenül ki akarják gyomlálni a fake news oldalakat, a kamuprofilos trollokat, a gyűlölködőket és mindazokat, akik szembemennek a Facebook alapelveivel. 

Az oldalkezelőknél nemrégiben jelent meg egy új topic, az ún. oldalminősítés, aminek segítségével ellenőrizhetjük, sértettünk-e bármilyen szabályt ill. tartalmaz -e olyan megosztást az oldalunk, ami átlépi azt a bizonyos határt. 

Ha ezt a képet látjuk, (elvileg) sikerült minden szabályt betartanunk: 

onlinestílus  facebook

Bár még mielőtt nagyon megnyugodnánk, jobb, ha szemezgetünk kicsit a Közösségi alapelvek "szabályzati nagykönyvből" is. Ez egy mindenkire vonatkozó általános szabályzat, aminek be nem tartása komoly következményeket vonhat maga után. A néhány napos felfüggesztéstől, egészen a profilunk törlésével is sújthatnak bennünket - ami ugyebár, csak nézőpont kérdése, hogy kinek mennyire fájhat. Egy évek óta épített közösség egyik napról a másikra történő eltüntetése - megsúgom, nagyon is mellbevághatja az embert, pláne, ha ebből építetette fel az üzletét. Na, de ezt elkerülendő, a következőket kell figyelembe vennünk: 

Ahelyett, hogy végigbogarásznánk az egész szabályzati kézikönyvet, elég, ha csak egy hozzászólást megpróbálunk jelenteni (természetesen nem tesszük meg, csak szemléltetjük). A hozzászólás melletti három kis pontra kattintva tudjuk elrejteni vagy jelenteni a posztot. Ha az utóbbi mellett döntöttünk, akkor ezt a képet fogjuk magunk előtt látni: 

onlinestílus  facebook

Anélkül is láthatjuk tehát, hogy mik a fő alapelvek, hogy végigbogarásztuk volna az egész szabálykönyvet. Teljesen egyértelműen tilosnak tűnik a gyűlöletbeszéd, erőszak stb., ám bizonyos esetekben a Facebook akkor is engedélyez(het)i ezeket, ha elviekben  tilosak és van, hogy akkor is töröl(het) egy-egy bejegyzést, hozzászólást, ha bár nem teljesen egyértelmű a szabélysértés, de afelé hajlik. Pontosabban: 

Alapelveink a világon mindenütt, mindenféle típusú tartalomra érvényesek. Az alapelvek kidolgozásakor átfogóságra törekedtünk – előfordulhat például, hogy olyan tartalmat is eltávolítunk a megfélemlítésre vonatozó szabályaink megsértéséért, amely egyébként nem minősül gyűlöletbeszédnek.

Hajlunk rá, hogy még akkor is megengedjünk bizonyos tartalmakat, ha azokat egyesek kifogásolhatónak találhatnak, hacsak a tartalom eltávolításának nincs konkrét kármegelőző hatása. Ezen túlmenően, bizonyos esetekben megengedjük az alapelveinket egyébként sértő tartalom megjelenítését, ha az kifejezetten hírértékű, jelentős vagy a közvélemény számára kimondottan fontos. 

Ha pedig, megszegtük a szabályzat bármely pontját, akkor számolnunk kell a következményekkel is. Első körben figyelmeztetésre, második -harmadikban felfüggesztésre, többszörös felszólítás után profil törlésre is számítanunk kell. És ami a legfontosabb, bizonyos esetekben, a Facebook jelenthet bennünket az illetékes hatósági szerveknél is

Ha úgy látjuk, hogy fizikai sérülés valós kockázata vagy a közbiztonságot közvetlenül fenyegető veszély észlelhető, értesíthetjük a bűnüldöző szerveket.

És. ha mindez még nem volna elég, bárki-bármikor felhívhatja ránk a Facebook figyelmét, kvázi két kattintással jelentheti ténykedéseinket, ha valaki károsnak ítélte azt. Ahogy az a fentebbi ábrán is jól látható, csak ki kell választanunk, szerintünk milyen szabálysértést követett el az illető és már mehet is a jelentés a közösségi oldal felé. Ez egy részből igen jó, hiszen rengeteg álprofilos, kamu nyereményjátékos, pánikoltatós stb. profil van az oldalon, ők jobb is, ha felszívódnak végre. Másrészről viszont, sajnos fűt-fát jelentgetnek az emberek és néha azok is megszívják akiknek nem kellett volna. 

Mint ahogy most is sokan áldozatul estek a tisztogatási hullámnak, holott elviekben (állításuk szerint) semmi rosszat nem tettek. Ami egyébként könnyedén meglehet, hiszen én magam is értetlenül álltam egy eset előtt, mikor is egy hirdetésemet nem engedélyezte a Facebook, mondván káros tartalom. De mentségükre szóljon, hogy egy darab mondatot írtam vissza nekik (semmi káros nincs benne), kértem, hogy nézzék meg még egyszer és 10 perc alatt jött is a visszajelzés, hogy a hirdetésemet engedélyezték. Ráadásul azóta már nem egyik posztnál sem jelentkezik a probléma. 

A jelenlegi állás szerint, több ezer profilt töröltek és rengetegen értetlenkednek a történteken, holott szabályszegések esetén nem kellene csodálkozni rajta - a Facebook nem egy dühöngő, ahol kényünk-kedvünk szerint gyalázhatunk bárkit és ideje volt megszüntetni a sok arctalan trollt is.

Másrészt viszont, akik úgy érzik, hogy valóban nem tettek semmi rosszat és mégis törlésre kerültek, azoknak igencsak fájhat a jelenlegi helyzet. Egyre több információt olvasni róla, hogy tőlük minden bizonnyal személyi igazolványt kér a Facebook, a profil újra aktiválásához. Emberek sokasága hiszi, hogy az okmány kérés csak kamu, hiszen nincs joga hozzá a közösségi oldalnak, ám a súgóközpontba látogatván láthatjuk, hogy nem kamu és joga is van hozzá:

onlinestílus  facebook

A törlési hullámra magyarázat egyelőre nincs. Összeesküvés elméletek szerint a politika áll a háttérben, mások szerint a kamuprofilok törlődnek, megint mások szerint viszont, hiba van a rendszerben. 

Hogy melyik oldalnak van igaza, mindezidáig nem derült ki, a Facebook hivatalos közleménye még várat magára. Addig is jobb, ha igyekszünk betartani minden szabályt, ha pedig már törlésre kerültünk, mutassunk be okmányt a súgóközpontban leírtak szerint ill. írjuk a Facebooknak. Ha egyiket sem szeretnénk, de kellene  a profilunk, a legegyszerűbb, ha csinálunk egy újat. 

Bár az sem baj, ha nem. Távol maradni a közösségi oldalaktól, egyre menőbb. 

 Ha hasznosnak vélted a bejegyzést, oszd meg másokkal is. 

Továbbiakért kövesd a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!