Általában azok az emberek, akik írásra adják a fejüket, olvasni is nagyon szeretnek. Nem, már a viseljünk Ady képmásával ellátott pólókat ideje előtt is így volt, nem most jöttünk divatba. Na, nem mintha rossz kezdeményezésnek akarnám titulálni az irodalom, mint olyan népszerűsítését. Csak akadt néhány észrevételem, ezúttal a könyvekkel kapcsolatban, egészen konkrétan a könyves bloggerek háza tájáról. 

Először is, Dunát lehetne rekeszteni velük. Ami még nem lenne igazán nagy gond, csakhogy nem mindegyikük alkot igazán jó minőségben, pedig a könyves bloggerek befolyásoló hatása igen magas. Nem egy csoportban találkoztam olyan beszélgetésekkel, amik így végződtek: juj, köszi, hogy szóltál, akkor inkább el sem olvasom

És itt van a kutya elásva lényegében. Mert mi van, ha egyetlen ember szubjektív véleménye alapján ítélkezünk? Nagy valószínűséggel mindent el fogunk olvasni, ami adott emberek szerint eléri a szintet, miközben rengeteg olyan könyvről lemaradunk, ami bőven szint fölött van, csak épp esélyt sem adtunk neki. 

Kicsit olyan ez, mint az irodalom órán, mikor felmerült a nagy kérdés: mégis mire gondolhatott a költő? - Hát kb. amire akart- szólna a helyes válasz. De mivel ez teljességgel elfogadhatatlan, Pisti, Zoli, Editke meg Szandra a legkülönbözőbb módokon fogalmazzák meg az általuk helyesnek vélt gondolatokat ugyanarról az alkotásról négy különböző változatban. Na, de kinek is van igaza? Talán mindőjüknek, de az is lehet, hogy egyiküknek sem. Hát valami ilyesmi ez a könyv ajánlós dolog is. 

Attól még, hogy az egyik szerint egy rakat..., még nem biztos, hogy tényleg az. 

De akkor mitől lesz valaki mégis igazán jó könyves blogger?

Első és legfontosabb szempont, a 

  • Nyitottság

Kivéve persze, ha pl. direkt krimikre húzta fel az oldalt. Akkor nyilván nem szerepel majd az Anna Karenina az olvasós listán. Minden más esetben viszont, nem árt nyitott szemmel járni a világban és többféle stílusban, műfajban is olvasni könyveket, máskülönben kevéssé érzem majd hitelesnek az ajánlókat, ha azok folyton egy síkon mozognak és csak az adott személy saját ízlésvilágát tükrözik vissza. 

  • Objektivitás

Mint ahogy fentebb is említettem, nem biztos, hogy az a jó irány, ha a saját ízlésünk alapján porig alázunk szerzőt és könyvet egyaránt. Mert nyilvánvalóan attól, hogy nekünk nem tetszett, még simán lehet, hogy másoknak egyenesen a kedvence lesz. Adjunk esélyt az olvasóknak, hogy maguk ítélhessenek egy-egy könyv felett. 

  • Kreativitás

Könyvekhez, írókhoz kapcsolódó érdekes tartalmak. Rendezvények, szemlék, új megjelenések, interjúk, bármi ami passzol a témánkhoz. Nincs annál hervasztóbb, mint folyamatosan olyan cikkeket olvasni, amik úgy kezdődnek, szerintem...

  • Ne spoilerezzünk

Ezen mondjuk, nem nagyon van mit magyarázni...

  • Igényesség

Jól felépített honlap/blog. Egységes színek, képek. Egy-max kétféle betűtípus, lehetőleg ne valami dőlt nyavalya, amit nem lehet elolvasni, szépen szerkesztett szöveg, jó fogalmazás. 

  • Közösségépítés

Mert mit is ér tulajdonképpen egy olyan könyves blog, aminek nincsenek olvasói? Közösséget építeni 2019-ben már nem annyira egyszerű, mint teszem azt 10 évvel ezelőtt volt, viszont szerencsére nem is lehetetlen. A blogomneked menüpont alatt számos tippet találsz hogyan csináld.

  • Csak jót vagy semmit?

Nem egészen. De itt kell megtalálni azt az éles határvonalat, amelyen folyamatosan egyensúlyoznunk kell. Kritikát megfogalmazni úgy, hogy az ne merüljön ki abban, hogy simán sz@rnak nevezünk egy könyvet. Nem egyszerű, de mutatok néhány könyves blogot (a teljesség igénye nélkül), akiknek ez már sikerült, legalábbis részemről követendő példának tartom őket: 

Könyves (konyves.blog.hu) 

Fyvone (fyvone.hu)

Szabados Ági (szabadosagnes.blog.hu)

Egyébiránt, örvendetes, hogy mind többen olvasunk és, hogy ismét egyre népszerűbbek a könyvek. Inkább azokban keresse az ember a megoldást a bajaira, mintsem a Google-ban. A következő bejegyzésből az is ki fog derülni többek között, hogy mi az a Google hatás és, hogy valóban elbutulunk-e mióta abban keresgélünk mindent?

Ha nem akarsz lemaradni róla, kövesd a Blog Facebook oldalát.

Ha pedig ez a bejegyzés nyerte el a tetszésed, oszd meg másokkal is. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!