Láttátok a videót, amiben két barátnő nyomozásba kezd az egyikük új kiszemeltje után, csak mert a srác nincs fent a Facebookon? Mindenféle őrültnek titulálják és holtbiztosak mindvégig abban, hogy nem klappol valami a férfival (a cikk végén megnézheti, aki még nem látta).

S bár mindez csak egy videó, a téma már jóval elgondolkoztatóbb. Mert végtére is, néhány évvel ezelőtt ténylegesen élt a köztudatban a szállóige, hogy, aki nincs fent az oldalon, az nem is létezik. Mára azonban úgy tűnik, hogy a valódi sikk inkább az, ha távol maradunk a közösségi oldalaktól. De vajon melyik tábornak van igaza? 

blogomneked   facebook

Ha elsőre válaszolnom kellene, azt mondanám, hogy mindkettőnek. Ha tovább akarnám fejtegetni a kérdést, akkor inkább úgy fogalmaznék, mindkét tábornak van igazsága, ugyanakkor egyformán tévednek is. Mert lényegében a közösségi média nem valami ördögtől való találmány és jócskán meg is könnyíti az életünket. De persze csak akkor, ha megtanuljuk jól használni azt. Ha viszont úgy érezzük, hogy nekünk erre az ég világon semmi szükségünk sincs, hát nyugodt szívvel dönthetünk úgyis, hogy távol maradunk a dologtól - ám ettől még nem leszünk különbek a többieknél, akik mégiscsak szeretik kihasználni az internet adta lehetőségeket. 

Mind mindenben, itt is az arany középutat kell választanunk. A túlzásba vitt közösségi oldal használat ugyanis, valós és kissé ijesztő következményeket vonhat maga után. Nem lehet tehát elbagatellizálni a Mennyi, az annyi? kérdésre adott válaszunkat. 

Mert mindaddig, még mi irányítunk és nem  hagyjuk a virtuális világot eluralkodni rajtunk, nem kell félnünk a lehetséges kockázatoktól. De, ha azt vesszük észre magunkon, hogy több időt töltünk a közösségi oldalakon, mint a valós életünkben, akkor kongassuk csak azt a vészharangot, még nem lesz túl késő. Milyen jelekre figyeljünk?

  • Mennyi időt töltünk ténylegesen a Facebookon? 

Szerencsére már nem kell stopperral mérjük az időt. A telefonos alkalmazásban, a beállítások menüpont alatt könnyedén megnézhetjük A Facebookon töltött időnket, napi lebontásban. Ha ez a szám vészesen magas, ideje digitális detoxba vonulnunk. És, hogy mi számít sok időnek? Ezt talán döntse el mindenki saját maga - csak ne felejtse el közben, hogy ezeket az órákat, a valódi életéből "lopja el" a közösségi oldal. 

  •  Mit csinálunk az oldalon? 

Nagyon sokszor hallom emberektől, hogy csupa hülyeséggel van tele a hírfolyamuk. Miközben, most elárulok egy hatalmas titkot: mi magunk állítjuk össze azt. Hiszen a Facebook algoritmusa olyan tartalmakat tol elénk, amiket korábban lájtkoltunk, követtünk, bármilyen interakcióval elláttunk. S, ha valamilyen okból kifolyólag, folyamatosan olyan tartalmakat látunk, amik számunka nem relevánsak, hát kövessük ki, tiltsuk le az adott tartalomgyártót és kövessünk be helyette olyanokat, amik hasznunkra válhatnak. 

Ad2: egyáltalán nem mindegy, hogy órákon keresztül csak haszontalanul görgetünk meg lájkolgatunk vagy neadjég' hasznos cikkeket olvasgatunk (nem, a mindenegyben blog nem tartozik ide). Merthogy az egyikkel csak a drága időnk telik, a másikkal viszont, a látszat ellenére, hasznosan töltjük azt. 

  • Lájkokban mérik a vámot 

Talán az egyik legintőbb jel az, ha életünk minden apró részletét meg akarjuk osztani a nagyvilággal és remegve várjuk a reakciókat. Ha nem tudunk egy jót enni anélkül, hogy le ne fotóznánk szépséges ételünket (kivéve, ha gasztrobloggerek vagyunk és célunk van vele), ha képtelenek vagyunk edzeni anélkül, hogy ki ne posztolnánk annak minden pillanatát és, ha még a párunkkal is csak a fotó kedvéért csókolóztunk, hát akkor hamar gyorsan cselekednünk kell, mert bizony elég nagy bajban vagyunk. Normál esetben ugyanis, nem kellene semmilyen kényszert éreznünk arra, hogy boldog-boldogtalan bepillantást nyerhessen általunk a legintimebb pillanatainkba is. Sőt!

  • Telefon nélkül egy tapodtad se 

Ha képtelenek vagyunk elszakadni a kütyüjeiktől, ha minden pillanatban azt érezzük, lemaradunk valamiről, akkor el kell keserítsem magunkat. Merthogy

le is maradtunk: a saját életünkről.  

A cikk elején említett videó: 

Hogy a probléma mennyire valós is és ténylegesen fenyegető azt jól mutatják azok a hírek is, amik arról szólnak, hogy fiatalok halnak meg szelfizés közben, hogy egy diáklány kiugrott az ablakon, miután a tanára elvette tőle a telefonját és, hogy szakemberek szerint, akár kokaint is adhatunk a gyereknek, ha már a telefontól úgysem tartjuk távol. Érdemes tehát némi önvizsgálatot tartani, s, ha úgy látjuk, a problémánk nagyon is reális, megoldásokat kell keresnünk. És, hogy mit tehetünk? A következő részből kiderül... 

Hogy ne maradj le róla, kövesd a Blog Facebook oldalát. 

S, ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is. 

Hardworklifestyle 

Élj jól- Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!