A három részes cikksorozat előző részében kifejtettük, hogy milyen káros következményei lehetnek annak, ha valaki túl sok időt tölt a közösségi oldalak használatával. Az elmagányosodástól, egészen az önértékelési zavarokon át, a mentális egészség leromlásáig juthatunk, persze csak akkor, ha nem figyelünk oda eléggé a közösségi oldalak helyes használatára. A sorozat befejező részeként kitérünk most arra, hogy pontosan mit is tehetünk annak érdekében, hogy ne váljunk függővé. Életvezetési tippek következnek a lelki egészség megőrzésének jegyében.

  • Figyeljük oda rá, hogy mennyi időt töltünk a közösségi oldalak böngészésével! 

Az előzőekben már említettem, de most megteszem még egyszer, hátha valaki lemaradt róla, hogy a Facebook telefonos applikációjában a beállítások menüpont alatt könnyedén megtalálhatjuk Az általad a Facebookon töltött idő topikot, melyben napokra lebontva nyomon követhetjük, hogy valójában mennyi is az az annyi. 

S tegyük mindezt úgy, hogy 1-2 óra ugyan nem tűnhet soknak, ám nem árt, ha észben tartjuk, ezt az időt hasznosabb dolgokkal is tölthettük volna. 

  • Ne vigyük mindenhová magunkkal a telefont!

Saját tapasztalatból mondom, hogy, ha máshonnan nem is, de a hálószobánkból bizonyosan jobb, ha kiiktatjuk a kütyüket. Másrészről pedig, szabadidős programokon, baráti találkozókon, jobb, ha a táskánk mélyén hagyjuk a telefont. Néha muszáj, hogy amolyan "Maradj a pillanatban!" módban létezzünk. 

  • Kontrolláljuk, hogy milyen oldalakat és embereket követünk!

Mert a közösségi oldal valóban nem valami ördögtől való találmány, de csak akkor nem ártalmas, ha megtanuljuk jól használni azt. Mit értünk ezalatt? Ahelyett, hogy az algoritmusokra bíznánk, miket látunk a hírfolyamunkban, jobb, ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást és megválogatjuk, milyen tartalmakat szeretnénk fogyasztani. Az ismerőseinkből elég talán, ha csak azoknak a bejegyzéseit szemrevételezzük, akik valóban érdekelnek minket és a haszontalan tartalmakat gyártó oldalak helyett is válasszunk inkább olyanokat, amik számunkra mindig érdekes bejegyzésekkel rukkolnak elő.  

  • Ne osszuk meg életünk minden pillanatát!

Mert azon felül, hogy mindenkit halálra idegesítünk, az - ezt reggeliztem, itt voltam, azt ebédeltem, ezt gondoltam és ezt vacsoráztam posztjainkkal, magunknak is csak ártunk vele, ha a valódi életünk helyett, a virtuálisat kezdjük el élni. Nem is beszélve róla, ha nagy műgonddal készült képeink alá, csak néhány lájk érkezik, csorbát szenvedhet az önértékelésünk is. Ráadásul rettenetesen veszélyes dolog mindent megosztani és legfőképpen nyilvánossá tenni magunkról, hiszen sohasem lehetünk biztosak benne, hogy nem látják- e olyanok is azt, akik ártalmasak lehetnek számunkra. 

  • Tartsunk kütyümentes napokat

Na jó, nem leszünk szigorúak, elég lesz néhány óra is kezdetnek. Ebben nagy segítségünkre lehet az is, ha szemrevételezzük az értesítési beállításainkat. Ha ugyanis, folyamatosan rezeg a telefonunk és ott villog a piros jel az értesítések lapfülön, akkor erősebb lesz a kényszer, hogy újra és újra csekkoljuk a telefonunkat. Állítsuk be úgy az értesítési rendszert, hogy csak a legfontosabb, minket valóban nagyon érdeklő eseményekről kapjuk értesítést. Telefont a konyhaasztalra, könyvet a kézbe, világ kikapcs - talán a legjobb tipp a kütyümentes órákra. 

  • Töröljük magunkat, ha a helyzet úgy kívánja 

Még néhány évvel ezelőtt valódi döbbenetet váltott ki az emberekből, ha valaki nem használta a közösségi oldalakat, ma már számos olyan "csodabogár" szaladgál a nagyvilágban, aki nem érez késztetést rá, hogy ismerőseit csekkolja az Instán vagy a Facebookon. 

Néhányan a munkájuk miatt döntöttek úgy, ( például közösségi média menedzserek, online szakaemberek, stb.), hogy a magánéletben már nem kívánnak hódolni a közösségi oldalaknak. Megint mások inkább a személyes kapcsolattartást favorizálják és akadnak mostmár olyanok is szép számmal, akik saját bőrükön tapasztalták a függőség jeleit és jobbnak látták, ha megelőzik a nagyobb bajokat, mielőtt késő lenne. 

De, ha nem szeretnék ilyen drasztikus lépéseket tenni, ám úgy érezzük, hogy függőségi viszonyba kerültünk a telefonunkkal, akkor az is jó megoldás lehet, ha egy időre szimplán felfüggesztjük profiljainkat és ún. digitális detoxba száműzzük magunkat.

Ha emellett döntöttünk, érdemes felkeresni a Blogmenüben a Kikapcs opciót, mert remek utazási tippekket találhatunk. Garantáltan kütyümentes szórakozás. 

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövesd a Blog Facebook oldalát. 

És, ha hasznosnak vélted a bejegyzést, oszd meg másokkal is. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!