Az előző bejegyzésben szép finoman felvezettem már a témát, kitértem többek között arra is, hogy mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelnünk és akár változtatni rajtuk, még mielőtt függőségi viszonyba kerülnénk a telefonunkkal. De mi van akkor, ha már megtörtént a "baj"?

Milyen következményei lehetnek annak, ha valaki képtelenné vált az offline életmódra? 

blogomneked  közösségi oldalak

  • Hibás önértékelés

Nap, mint szembesülni vele, hogy mások milyen boldogok, szépek, tökéletesek és sikeresek, alsó hangon is rossz hatással van saját önbecsülésünkre. Ráadásul, ha az önmagunkról feltöltött irtó szexi képeinkre az első 5 percben csupán 10 szánalmas lájk érkezett, úgy érezhetjük, kevesebbet érünk másoknál. Mindezen gondolatoknak természetesen semmilyen valóságalapja nincs, hisz a közösségi oldalakra feltöltött tartalmak, csak az esetek elenyésző százalékában mutatják a teljes valóságot. Ám hiába tudjuk, hogy mindez csak látszat, a legújabb kutatások szerint, könnyen betegévé válhatunk az ún. Facebook féltékenységnek, aminek következtében hajlamossá válunk a magunk életét sanyarúbbnak látni másokénál. 

  • Elszigetelődés, magány  

Még régebben, más lehetőség nem lévén, személyesen kellett megbeszélnünk ügyes-bajos dolgainkat és barátainkkal is az asztalt körülülvén tudtunk csak beszélgetni világmegváltó terveinkről, addig ma már elég, ha mindenki előveszi a mobiltelefonját. És bár látszólag 1000-2000 ismerőssel rendelkezünk, a valóságban legtöbbször egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány emberrel tartunk valódi kapcsolatot, a valódi életünkben. 

  • Szorongás, idegesség

Melyet a folyamatos készenléti állapot okoz. Félünk attól, hogy lemaradunk valamiről (FOMO - Fear Of Missing Out). Ám annak ellenére, hogy a folyamatos bejelentkezések miatt úgy érezhetjük, hogy sínen vagyunk, nem maradtunk le semmiről, mindez csupán illúzió. Mert rövidtávon csökken ugyan a szorongásunk, hosszútávon azonban, épp saját boldogtalanságunkon "dolgozunk". Mert ismerőseink képeit görgetve úgy érezhetjük, elmegy mellettünk az élet, hisz sok mindent nem éltünk még át azok közül, amiket ott láttunk. 

  • Alvási zavarok

Számos helyen olvashattuk már, hogy a képernyő fénye garantálja (hiába fekszünk nagy nyugalommal az ágyunkban), hogy jóval később aludjunk el, mint azt eredetileg terveztük. Ráadásul a legújabb kutatási eredmények szerint, tévhit, hogy a közösségi oldal görgetése egy pihentető tevékenység. Valójában, csak még jobban elfáradunk tőle. Hogy miért? Mert a rengeteg információ munkára kényszeríti az agyat. Így a kütyü kikapcsolása után is, azon munkálkodik, hogy feldolgozza azokat. 

  • Lelki egészség

A személyes kontaktok, a kütyü mentes kikapcsolódás, a család, barátok, egy jó könyv, testmozgás, a firss levegő, mind- mind szükségesek ahhoz, hogy jól tudjunk működni. A folyamatos online jelenlét, a gépek előtt töltött hosszú órák, a messenger beszélgetések és a pillanat megélésének elmaradása egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy elinduljunk lefelé a lejtőn. A Facebooktól tudatosan távolmaradó Z generáció tagjai, egy felmérés során egytől-egyig arról számoltak be, hogy miután érzékelték magukon a szorongás és depresszió jeleit, jobbnak látták, ha saját lelki jólétük érdekében, inkább elkerülik a túlzott közösségi oldal használatot.

És, hogy mit tehetünk, hogy a fentebb említett veszélyeket elkerüljük? A következő részből kiderül. 

Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövesd a Blog Facebook oldalát. 

És, ha hasznosnak vélted a bejegyzést, oszd meg másokkal is. 

Hardworklifestyle 

Élj jól- Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!