Aki ilyen idiótaságokat beszél annak biztosan nincs gyereke, az fix, hogy nem dolgozik, csak vakargatja otthon, annak könnyű, neki tutira segítők sora áll hadrendbe, hogy jusson ideje mindenre. Ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat kaphatunk, ha a címben szereplő mondatról említést merünk tenni. De vajon a károgóknak van igazuk? Vagy van azért valami valóságalapja is annak, ha valaki azt mondja, a nap mindenkinek 24 órából áll?

Ha abból indulunk ki, hogy egy néhányunknak sikerült egyensúlyt teremteni munka és magánélet között, miközben testmozgásra és kikapcsolódásra is jut időnk, akkor könnyedén megállapíthatjuk, hogy a károgóknak csak részben van igazuk. Mert tény, hogy nekik nincs elég idejük, de nem azért, mert másoknak könnyebb, hanem azért, mert a rendelkezésre álló időintervallumot egyszerűen rosszul osztják be. 

Csak tudnám, hogy csinálja! A válasz egyszerű:

Tervezéssel 

Ahhoz, hogy munka, gyerek, párkapcsolat, háztartás fronton mind-mind helyt tudjunk állni, érdemes elsajátítani a hatékony időmenedzsment technikáit. Egy kedves ismerősömet kérdeztem arról, ő hogyan birkózik meg az összes feladatával úgy, hogy kikapcsolódásra, feltöltődésre is jusson idő? A válasz kézzelfoghatónak és valóban egyszerűnek tűnt: beosztja az idejét. 

Mindent előre megtervez adott héten és táblázatba is rendezi a tennivalóit. A legnüansznyibb mozzanattól, úgymint hajmosás, a nagyobb volumenű pl. nagytakarítás tevékenységig. Elmondása szerint, talán viccesen hangzik a táblázat szerkesztés, de az előre megírt beosztása nélkül, kaotikus állapotok uralták az életét. Így viszont, ha hétköznap hatékonyan végzi a feladatait, akkor a hétvégéket bátran szentelheti a családjának. 

Priorizálással

Könnyen meglehet, hogy első nekifutásra az összes feladatunk rémségesen fontosnak tűnik, ám második nekifutásra már biztosan fel tudunk majd állítani közöttük valamilyen sorrendet. Írjuk le az összes ránk váró feladatot, majd jelöljük meg őket sürgős és/vagy fontos címkével. Azután rendezzük őket táblázatba. 

                         

Sürgős

Nem sürgős

Fontos

1.

3.

Nem fontos

2.

4.

Eisenhower mátrix  

Fókuszálással

Nincs elkalandozás, a legfontosabb feladatok adott idő alatt történő elvégzése, minden más zavaró tényező kizárásával. Azután jöhet a jól megérdemelt szünet, amit újabb munkával töltött idő követ. Ezáltal sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni, mintha erőltetnénk a folyamatos, szünet nélküli odafigyelést, ami rendkívüli módon emeli a hibázás - kimerülés kockázatát. 

Két perces technikával

Avagy, ha valami nem igényel több időt két percnél, akkor ne halogasd, csináld meg azonnal. Mert nyilvánvaló, hogy a sok kis pár perces munka előbb-utóbb órákat igényel majd.

Bármely technikát is alkalmazzuk, van még néhány további dolog, amire jó, ha odafigyelnünk közben. ilyen pl. a

  • Haszontalan közösségi média

Érdemes egyszer megnéznünk, hogy mennyi időt töltünk ténylegesen a közösségi oldalak görgetésével, online játékokkal, cikkek olvasgatásával. Létezik is már egy funkció arra, hogy meg tudjuk nézni, mennyi is az az annyi. Facebook alkalmazás - Beállítások menüpont - Az általad Facebookon töltött idő - Itt megnézheted, te mennyi időt töltesz a közösségi oldalon.

  • Mozgáshiány 

Sokan gondolják úgy, hogy akkor igazán hatékonyak, ha fel sem állnak a tennivalókból. De tévednek. Akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha x idő után felállunk szépen és mocorgunk egy kicsit. Fokozza az agyi aktivitásunkat, boldogsághormonokat termel, produktívabbak, kreatívabbak leszünk általa. Nincs több kifogás, tessenek felállni a székből.

  • Mindent egyedül

Nem szégyen néha segítséget kérni, mert van, hogy nem megy egyedül. Ha van lehetőségünk rá, kérjük meg a nagyit, hogy vigyázzon kicsit a gyerekre, Férj vegye át a szakács szerepét, munkatársunk segítsen be az aktuális projektekbe. Nem kell mindig -mindent egyedül csinálni.  

Ne felejtsd, hogy a nap tényleg mindenkinek 24 órából áll. Ha úgy érzed, hogy a tiéd ennél jóval kevesebből, akkor próbáld meg alkalmazni a fentebb említett tippeket és technikákat. És, hogy mások is értesülhessenek róla, oszd meg velük a cikket. 

Még több hasznos tartalom hamarosan , addig is kövesd a Blog Facebook oldalát is. 

Hardworklifestyle

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!