Általában véve a ma embere, bármilyen problémával találja is szembe magát, könyvek, enciklopédiák helyett, nagy valószínűséggel a Google-ban keres majd választ a kérdéseire. S bár ismerjük ennek a jelenségnek több árnyoldalát is, példának okáért említhetjük rögtön a keresőbe pötyögött tüneteinkre kiadott általában halálos diagnosztikákat, azért azt mégsem jelenthetjük ki 100%-os bizonyossággal, hogy ez az irány mindenképp a pokolba vezet majd. Vagy mégis?  

Átprogramozott agy

Ha azt vesszük, elég csalóka kép él bennünk arról, hogy valójában mennyire is vagyunk intelligensek. Mert már látszólag, az internetnek köszönthetően mindent tudunk, a valóságban annál csak jóval kevesebbet. Már nincs szükségünk arra, hogy dátumokat, jeles eseményeket, útvonalakat, stb. számon tartsunk, hiszen mindenre ott van a Google, meg az általa ajánlott applikációk egész sorozata. Elég csak egy-két megfelelő kulcsszót bepötyögni, már ott is van az orrunk előtt a válasz. 

Már, ha tudjuk ugye, hogy mit is takar a kulcsszó fogalma. 

Azoknak ugyanis, akik megtanulják jól használni-kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket, valósággal kitárul (semmiképp sem szűkül) a világ. Számos kutatás jutott ugyanis arra a megállapításra, hogy a technikai fejlődés okán agyunk nem épül le, egyszerűen csak átalakul. Vagyis máshová helyeződik a fókuszunk.

Már nem az információkra emlékszünk, hanem arra, hogy hol találjuk meg azokat. 

Dr. Genevieve Bell szerint, már önmagában a helyes kérdésfelvetés is az intelligenciánkra mutat, hiszen a megfelelő kérdés nélkül, hogyan találhatnánk meg a választ? Ezért szerinte, ez a gondolkodásmódbeli változás egyáltalán nem olyan veszélyes, mint amilyennek szeretjük azt beállítani. 

A ma emberének már teljesen más készségekkel kell rendelkeznie, mint a számítógépek megjelenése előtt. Semmi szükség arra, hogy temérdek információt tároljunk a fejünkben, miközben bármire találhatunk választ egyetlen kattintással. Amit viszont nem szabad elfelejteni az az, hogy

ez még mindig nem a valóság. 

Meg kell tanulnunk, hogyan használhatjuk fel az internet nyújtotta pozitívumokat és azt is, hogyan maradhatunk távol a negatívumoktól. Példának okáért, 

  • tartsunk fent kapcsolatokat a valóságban is, ne csak a virtuális térben 
  • legyenek más elfoglaltságaink a netezésen kívül is 
  • tartsunk kütyümentes napokat 
  • szabjunk korlátokat a gép-mobil előtti óráknak 
  • tanuljuk meg kiszűrni az információáradatból azt, ami lényegtelen 
  • ne higgyünk el gondolkodás nélkül mindent
  • és a legfontosabb: őrizzük meg a privát szféránkat, figyeljünk adataink védelmére. 

Némi odafigyeléssel talán tényleg elejét vehetjük a problémáknak. De, ha mégsem, akkor a megoldásokat ne a Google-ban, sokkal inkább önmagunkban keresgéljük.  

Ha hasznosnak vélted a bejegyzést, oszd meg másokkal is. 

Továbbiakért kövesd a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!