Végre, megint itt a hétvége. S, hogy mit jelent mindez? Természetesen sok-sok láblógatást (már akinek persze) és kiváló programokat a természetbe kívánkozóknak. Ezúttal egy ausztriai úticéllal érkeztem, irány a lenyűgöző, kristálytiszta vizű és valóban- nem csak a nevében zöld tó, a Grüner See.  

A képek saját készítésűek

A tó mindenkori mérete a csapadékmennyiségtől függ, annál mélyebb a vízszint, minél több hó, eső esett. Így történhetett, hogy ottjártunkkor víz alá kerültek azok a szakaszok, ahol korábban még nyugodt szívvel és száraz lábakkal sétálhattunk. A látvány valóban lenyűgöző, a kristálytiszta víz smaragdzöld színben pompázik, felszínén tükröződnek az erdő fái és a fölénk tornyosuló hegy vonulatai.  

Hol található? 

A tó legszebb arcát májustól nyár végéig mutatja. Érdemes többször is ellátogatni ebbe a földi paradicsomba, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy minden alkalommal más és más kép tárul majd a szemünk elé. Az aktuális vízmélységről és a helyi időjárásról ezen az oldalon tájékozódhatunk (a bejegyzés készítésének napján, a víz mélysége az oldalon található adatok szerint: 8,84 méter).

Családi programnak is kiváló, a parkolótól (fizetős) 10-15 perces séta az erdőn át, a Hochschwab hegy ölelésében és már elénk is tárul a lenyűgöző látvány. A tó könnyedén körbe kerülhető és minden oldalról új arcát mutatja. A víz egyébként fürdésre (szinte) alkalmatlan (rettentően hideg) és a kiírások szerint nem is fürdőtó minősítésű, úgyhogy lubickolásra nem igen lesz lehetőségünk (bár mi láttunk benne lelkes fürdőzőket), gyönyörködni a természet csodáiban viszont, annál több. 

A tó zöld színének alapjául az alpesi rét szolgál, hiszen minden évben ezt árasztja el az olvadékvíz. Ha nagy mennyiségű csapadék volt adott évben, előfordul, hogy a padok, melyeken előző évben üldögéltünk, következő alkalommal már víz alá kerülnek. Mint ahogy láthattuk is azt néhány régebbi felvételen, amelyen búvárok úsznak a víz alatti sétaútvonalak felett. A búvárkodást mára azonban, környezetvédelmi okokból betiltották. 

Ilyen volt, mikor még lehetett merülni: 

Sokáig kevésbé ismert úticélnak számított a Grüner See. Egészen 2014 szeptemberéig, mikor is  Marc Henauer természetfotós díjat nyert a National Geographic fotópályázatán, a tónál készült képeivel, amiket Aston Kutcher így kommentált: "real life Atlantis". A nagy érdeklődést még tovább duzzasztotta, hogy egy tv műsorban a Grüner See- t Ausztria legszebb helyének is megválasztották. Így lett sokak számára ismert és népszerű úticél az osztrákok smaragdzöld tava. 

Aki szereti a természetben tölteni a szabadidejét, annak mindenképp bakancslistás ez a hely. Hisz annak ellenére, hogy a Karib-tengerhez hasonlítgató jelzők valóban túlzóak egy kicsit, a látvány tényleg lenyűgöző. 

/További utazási tippeket a Kikapcs menüpont alatt találsz./ 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

És, ha nem szeretnél lemaradni az ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekről, kövesd a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle

Élj jól- Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!