Nincs is jobb, mint a "gyűlöljük a hétfőt!" mozgalom helyett, tudatosan az inspirálódást, tervezést és a jelen megélését választani a hét legelső napján. Így tettem én is és miközben szörföltem a neten, rábukkantam egy újabb, amolyan hosszú élet titka feelingű életfelfogásra. 

Mielőtt legyintenél, hogy már megint valami baromsággal akarom tömni a fejed, megígérem, hogy nem lesz szó motivációs maszlagokról, nem fogok értékesíteni "10 lépés a boldogság felé" e-bookot és nem játszom Ghandit sem. Csak mutatok egy újabb lehetséges utat, egy teljesebb élet felé. 

Amiről ma szó lesz, az egészen Japánig repít majd minket, azon belül is egy olyan térségbe (Okinava-sziget), ahol egyáltalán nem mennek ritkaság számba a 120 éves! emberek. Innen ered az Ikigai szemléletmód, életstílus, ha úgy tetszik, mely a japánok szerint, kulcs a hosszú élethez. 

Ahhoz, hogy megismerhessük a japán szemléletmódot, elég feltennünk magunknak egy rém egyszerűnek tűnő kérdést: hogyan akarunk élni? Robot módba kapcsolva, túlélni vagy teljességgel átélni? - Ha válaszul az utóbbi mellett döntöttünk, jó úton haladunk. 

A Ikigai annyit tesz: "mindig elfoglalom magam boldogsága" , szó szerint, "a létezés oka", nyersfordításban, "az élet értelme". Úgy vélik, hogy abban az esetben élhetünk sokáig, ha sikerül megtalálnunk azt a tevékenységet, amiért érdemes felkelnünk. 

És hogy találhatjuk meg a mi ikigainkat? 

Készítenünk kell három halmazt, az egyikbe írjuk fel, amiket szeretünk csinálni, a másikba, amiket jól csinálunk, a harmadikba pedig azt, amire a világnak szüksége van. A három halmaz metszete adja majd az ikigainkat, vagyis létezésünk értelmét, a dolgot, amiért felkelünk reggel. 

Carpe diem

Rettenetesen elcsépelt már az élj a jelenben felhívás, ám amennyire közhelyes, úgy tűnik, legalább annyira betarthatatlan is a nyugati ember számára. Merthogy mi képtelenek vagyunk egyszerre csak egy dologgal foglalkozni. Multitaskingolunk' össze - vissza és imádunk rém elfoglaltnak tűnni.

Na, hát, a japánok ennek a szöges ellentétét vallják. Szerintük egyszerre csak egy dologgal szabadna foglalkoznunk és azzal is úgy, hogy teljes átéléssel merüljünk el benne - mint én tegnap a kert ásásban, ja ez nem tartozott ide, bocsika. 

Szóval azt mondják, hogy

instant boldogságok helyett,

válasszuk a valódi élményeket. Nyilván ez nem mindig kivitelezhető, hiszen egy sor olyan dologgal is kell foglalkoznunk, amit nem épp az élmények miatt csinálunk. De például egy rutinfeladatban is elmélyülhetünk, élményszerűvé tehetjük egy kis kreativitással. Lásd. mosogatás. Az én fülemben mindig szól a zene közben és folyton éneklek, a szomszédok legnagyobb örömére. - valahogy így kell akkor japán módra élni, ha jól értelmeztem A hosszú élet japán titka c. könyvben leírtakat. 

No stressz 

Merthogy  a stressz, hosszú élet legnagyobb ellensége. Felgyorsult életmód, kevés alvás, annál is kevesebb testmozgás, rossz minőségű ételek-  helló betegségek, gyors öregedés - viszlát hosszú élet. Röviden és tömören, így élünk mi. Ezzel szemben a japánok azt vallják, hogy testi -lelki egészségünk karbantartása a kulcs, ha minél tovább szeretnénk (jól) élni. Meditálnak, egészségesen étkeznek, mozognak, rendben tartják a környezetüket és önmagukat is. 

Agykarbantartás

Korán hülyülünk, mondják. Nem, nem azért, mert alapból unintelligensek vagyunk, hanem azért, mert ideje korán abbahagyjuk a tanulást. Kilépve az iskola kapuján, már jószerével csak a munkánk során dolgoztatjuk az agytekervényeinket, de akkor is csak amolyan kellemes mértékben. Öreg hiba, hiszen új ingerek híján az agyunk gyors hanyatlásba fordul. Állítsuk magunkat kihívások elé, tanuljunk új dolgokat, legalábbis, ha szeretnénk az agyunkat minél tovább napi használatban tartani. 

Jöhet a szenvedély!

Az Ikigai képviselőinek közös tulajdonsága, a soha fel nem adás képessége. Akkor sem, ha kibabrál velük az élet és akkor sem, ha egy sor akadály gördül az útjukba. Hogy mi is magunkévá tehessük ezt a fajta életfelfogást, elég, ha megtanuljuk alkalmazni a negatív vizualizáció technikáját. Egyszerűen képzeljük el, hogy adott szituációban, mi a legrosszabb, ami történhetne velünk. Ha ez megvan, általában véve a legrosszabb kimenetel sem olyan félelmetes, mint azt előzetesen elképzeltük. 

Ha tehát, hosszú és teljes életet szeretnénk élni, érdemes elmerülnünk a japán ikigai-ban és megismerkedni egy kicsit más szemléletmóddal, mely talán segítségünkre lehet egy boldogabb lét megélésében. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

És, hogy ne maradj le semmiről, kövesd a Hardworklifestyle Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!