Soha ennyi ember nem küzdött még mentális betegségekkel, mint napjainkban. Óriási méreteket öltött a depresszió, a krónikus szorongás és egyre többen, egyre fiatalabb korban kénytelenek szembesülni a kiégés tüneteivel is. Válságba jutott az emberek mentális egészsége, ráadásul a probléma nem lokális, sajnos világméretűre nőtt. Az okokat szakértők egész sora kutatja és számos lehetséges indokot tudnánk felsorolni mi magunk is, hogy mik vezethetnek a depresszív állapotokhoz.. Van azonban egy igen érdekes összetevője is ennek a rendkívül komplex problémának. Mégpedig a közösségi média. 

Lapozgattam néhány nappal ezelőtt az Instagram keresőjét és mind több fekete-fehér képpel találkoztam, amin esetenként szomorú idézetek, máskor bánatos fiatal felnőttek (lányok és fiúk egyaránt) szerepeltek. Világfájdalom a köbön, ráadásul mindannyian a #depressed hashtaget alkalmazták, így gondoltam utána nézek egy kicsit a dolognak. Az ominózus kulcsszóra keresve az Instagram több, mint 12 millió találatot adott.

Ez volt az a pont, amikor kutatni kezdtem a témában. Így jutottam el az i-d.vice.com egyik cikkéhez, melyből kiderül többek között, hogy a jelenségre már önálló fogalom is létrejött szakmai körökben. De talán nem én vagyok az egyetlen, aki most hallott erről először.  

"Gyönyörű szenvedés" 

Így nevezik szakmai berkekben a mentális betegségek romantikus ábrázolását a közösségi médiában. Hogy mit is jelent ez pontosan? És miért olyan káros? 

A depresszió és szorongás rövid szövegekkel ellátott képeken történő ábrázolásáról van szó lényegében, ami úgy tünteti fel ezeket az igen komoly mentális betegségeket, mintha csak valami egyszerű üzemzavarok lennének a rendszerben. Ezek a mémek és képek teljességgel alkalmatlanok a közösség építésre, hiszen csak még jobban tartósítják a mentális betegségeket. Ráadásul ez a fajta ábrázolás furcsa mód menő és kevésbé menő kategóriákba osztotta a betegségeket, hiszen még a szorongást és a depressziót a melankólikussággal azonosítják és a menő kategóriába emelték, addig például a bipoláris zavart egyenesen az őrültséggel azonosítják és a kevésbé menő dobozba rakták. 

A trend egyébként egy évtizede indult a Tumblr-ről, de ma már teret hódított magának Facebookon és az Instagramon is. Több ezren, tízezren követnek olyan profilokat, amik kizárólag sötét képekkel és lehangoló szövegekkel operálnak. Egy húszéves diák azt nyilatkozta a cikket lehozó lapnak, hogy mikor megtudta, bipoláris zavarral küzd, az volt az első gondolata, hogy 

Basszus, ez még csak nem is menő betegség. 

Mondta mindezt azért, mert előtte semmi mást nem látott erről a betegségről a közösségi médiában, csak azt, hogy a bipolárisok mind őrültek. Éppen ezért a mentális betegségek romanticizálása mellett, az is rendkívül veszélyes, hogy a kategorizálás miatt sokan kívül esnek a menő körön, ami tovább ronthatja az állapotukat. 

A szakértők szerint ahhoz, hogy valóban megérthessük a depressziót vagy szorongást, először is észre kellene vennünk a betegeket. Sajnos mióta divatossá váltak a mentális betegségek, lásd. azt mondjuk magunkra, hogy jaj, olyan depisek vagyunk, miközben egyszerűen csak rossz a kedvünk, az igazi mentális betegségekkel küzdők még jobban háttérbe szorultak. Valódi ábrázolásra lenne szükség, nem pedig erre a rengeteg szomorkás naplementés képre a #depressed hashtaggel ellátva. 

És, hogy tényleg érezzük mennyire súlyos a helyzet: 

A cikk szerint, az elmúlt 10 évben 71%-kal nőtt a mentális zavarral diagnosztizált 18-25 évesek aránya és a mentális betegségek hamis ábrázolása, csak még tovább rontja a fiatalok amúgy is törékeny közérzetét. 

A héten egyébként, mindvégig hasonló témákkal foglalkozunk, a közösségi média megjelenése óta ugyanis, számos olyan új fogalom jött létre, ami hosszú távon komoly problémákhoz vezet, így valamirevaló online dolgokkal foglalkozó magazinként,  mindenképp szót kell ejtenünk róla. A következő részben a "sharenting" jelenségével ismerkedünk és utána járunk, miért olyan veszélyes, ha túl sok képet osztunk meg a gyerekeinkről a közössédi oldalakon. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

És, ha nem akarsz lemaradni semmiről, kövesd a Hardworklifestyle Facebook oldalát is. 

Hardworklifestyle 

Élj jól- Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!