A svédek szerint, a válasz borzalmasan egyszerű: élj pont jól! Na igen, de mi a fenét is jelent ez pontosan? Valami olyasmit, amit jó lenne, ha mi is könnyedén magunkévá tehetnek. Nem csodapirula, nem is az örök élet elixírje és még csak nem is valami motivációs maszlag. De akkor micsoda? 

Életstílus kérem szépen. Melyre a svédek egy igen egyszerű kifejezést használnak: Lagom. Amolyan slow living, "lassulj le, barátom!" életérzés. Egyfajta mértékletességi elv, mely arra tanít, hogy az elég jó, már épp eléggé kiváló szint. Nem kell, hogy folyton a jobbat, többet hajkurásszuk, elégedjünk meg az elegendővel. Egész egyszerűnek hangzik nem igaz? 

Egyébként a szó maga, lagom annyit tesz, törvény szerint. De a fogalom nem csak arra hivatott megtanítani bennünket, hogy tartsuk be a társadalmi normákat, hanem arra is, hogy használjuk a józan eszünket. Azt jelenti, pont jó. Segítségével örömet lelhetünk mindabban, ami most van, ahelyett, hogy folyton arról álmodoznánk, mi lesz.

A svédek szerencsések, hiszen nekik a lagom a kultúrájuk része, nem kell tudatosan odafigyelniük ezekre a dolgokra. Zsigerből tudják, hogy a hosszú és boldog élet  titka ennyi, a mértékletesség és az élet lelassult, amolyan kiélvezünk minden percet felfogása. 

A mi szerencsénk pedig, hogy néhány tippel minket is elláttak azért. Ilyenek például a

Munkamorál 

Nagyon érdekes, hogy még mi folyton arra keressük a választ, hogyan dolgozhatnánk kevesebbet, ők inkább úgy fogalmaznak, hogyan dolgozhatnánk eredményesebben? Számos szakértőtől hallhattunk már, miért is nagyon fontos a két megfogalmazás között különbséget tenni. Nem mindegy ugyanis, hogy adott x órában milyen hatékonysággal dolgozunk. Megeshet, hogy a munka valójában jóval rövidebb idő alatt is elvégezhető lenne.

Minőség - Mennyiség 

A lagom lényege, hogy mindig az adott feladatra próbáljunk koncentrálni, legyünk proaktívak és iktassuk ki magunk körül a felesleges dolgokat. Erről egyébként már egy korábbi cikkben, én is utaltam. 

Pihenés 

A cél, hogy bátran engedjünk magunknak olyan napokat, amikor tényleg semmit sem csinálunk. Azt hiszem, hogy a rohanó világunkban, ez lehet az egyik legnagyobb feladat. Épp a minap olvastam egy cikket a témában, amely jól reflektált arra, mennyire sietünk is mi valójában mindig valami felé, miközben úgy érezzük, ha megállunk, lemaradunk, kimaradunk és kárba vész az időnk. Érdemes megtanulni a svédektől, a munka- pihenés helyes arányát. 

Valóban boldogabbak leszünk, ha többet vásárolunk? 

Nem árthat elgondolkodni a kérdésen. Kell-e vajon a nagyobb tv, a még annál is nagyobb gardrób szekrény vagy a legújabb csúcsmobil? Biztos, hogy a tárgyakon keresztül vezet az út a boldogsághoz ?

Lagom étkezés 

Helyi, organikus és környezetbarát. Elképzelhető, hogy nekünk is efelé kellene tendálnunk inkább?

Lagom egészség

Ami nem a lemondásról és a visszafogásról szól, hanem a mértékletességről. A test és lélek egyensúlyáról. Hiába edzünk a maratonra heti hét napot, ha folyton stresszelünk és mondjuk rosszul étkezünk. 

Légy jóban önmagaddal! 

Egy újabb nagyon fontos lépés, az elég jó életérzés eléréséhez. A svédek szerint, csak akkor tudunk odafigyelni magunkra kellőképpen, ha megtanulunk egyedül lenni. 

Óvd a bolygót! 

Ez a fajta életstílus nem csak arra tanít meg, hogyan legyünk jóban önmagunkkal, hogyan tanuljuk meg a mértékletesség alapelveit, hanem arra is különös figyelmet fordít, hogy a környezetünkből is csak annyit vegyünk el, amennyi feltétlenül szükséges. 

És, ha belegondolunk, hogy jelenleg a Föld az egyetlen hely, ahol élhetünk, akkor talán tényleg nem ártana jobban óvni a környezetünket. 

Lagom - ra fel! - Ahogy a Blog tematikáját is megfogalmaztam, bár akkor még nem voltam tudatában, hogy a svéd életérzést hirdetem.  

Hardworklifestyle

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!

És természetesen, ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el másokkal is megosztani.

Na és, ha nem akarsz lemaradni semmiről, kövesd a Blogot Facebookon is. 

A bejegyzést ihlette: Anna Brones - Lagom - A svéd boldogság titka c. könyve.