Nagyon sokan gondolják úgy, hogy az adott kérdésben, valójában csak a munkával töltött órák az igazán mérvadók. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, tévúton járnak, akik ebben hisznek. Nem az a fontos ugyanis, hogy mennyire tág az az időintervallum, amit munkával töltünk, hanem az, hogy mennyire vagyunk hatékonyak közben.

Ha a "maga alá temetett a meló" érzés helyett, inkább produktív munkavégzésre vágysz, adok néhány tippet, hogyan csináld. 

önfejlesztés munka

Ha otthonról dolgozol 

  • Teremts megfelelő munkakörnyezetet

Legyen egy zug a házban, amit kinevezel kvázi, az irodádnak. Mintha csak egy céges irodában lennél, rendezkedj be a munkavégzésre. 

  • Találd meg a megfelelő időpontot 

Amikor a leghatékonyabb vagy. Tévhit az, hogy minden embernek ugyanabban az életritmusban kell élnie az életét. Vannak, akik korán reggel a legaktívabbak, még mások inkább éjjel vannak igazán elemükben. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyire engedi az adott munka, hogy mondjuk éjjel 2-kor végezd el.

  • Öltözz fel "munkába menet" előtt

Sokan hiszik, hogy a világ legjobb dolga otthonról, köntösben és papucsban dolgozni. De valójában ami az előnye, az épp annyira hátránya is a home office-nak. Nagyon könnyű ugyanis beletunyulni és a televíziót nézegetni a monitor képernyője helyett. Jobb, ha kialakítunk magunk számára egy megfelelő napirendet és épp úgy csináljuk a dolgainkat, akár egy munkahelyen. 

  • Tarts szünetet

Az előzővel ellentétben, ha otthon van az ember, nagyon könnyű belefeledkezni is a munkába és az "irodánkban" tölteni az egész életünket úgy, hogy észre sem vesszük azt. 

  • Iktasd ki a zavaró tényezőket 

Televízió, Facebook, Email fiók, mosogatás, főzés és társai. Mindennek legyen meg a maga ideje. Ha munka van, akkor az legyen, ne kapjunk bele mindenbe egyszerre. 

Ha mindig maga alá temet a tennivaló 

  • Készíts heti-havi- napi listákat 

Sosem voltam egy tervezgetős típus. Még uralni tudtam a káoszt, nem is éreztem szükségét annak, hogy beosszam a feladatokat. De miután egyre több mindent felejt el az ember, rá kell jönnie, hogy jobban jár, ha vesz magának egy csinos határidőnaplót. 

  • Oszd be jól az idődet 

Tervezd meg, hogy az adott napon miket kell/akarsz elvégezni és bontsd le őket időrendbe. Nap végén így sokkal könnyebb lesz áttekinteni, hogy mi marad másnapra.

Ha vállalkozó vagy 

Egy tréningen ültem a minap, ahol két dolog nagyon megragadta a figyelmemet. Az egyik, hogy 

  • Ne csak a vállalkozásodat fejleszd, hanem önmagad is

Azt mondta az előadó, aki maga is x éve vállalkozó, hogy, ha a saját képességeinket, tudásunkat nem fejlesztjük, akkor a vállalkozásunk is megragad azon a szinten, ahol mi magunk állunk épp. Tanácsolta, hogy járjunk tréningekre, előadásokra és olvassunk, amennyit csak tudunk. 

  • Ne a versenytársaidhoz, hanem mindig a saját eredményeidhez mérd magad

Nagyon érdekes volt hallani ezt, hiszen az egész üzleti világ, valójában a versenytársfigyelésre épült. Pedig, a fentebb említett vállalkozó is saját tapasztalatból tudja, hogy, ha mindig azt monitorozzuk csak, hogy mások mit, hogy csinálnak és milyen eredményeket érnek el, akkor biztos, hogy egyre frusztráltabbak leszünk, de egyáltalán nem biztos, hogy sikeresebbek is.

+1 tipp 

Teljesen mindegy, hogy mivel foglalkozol, egy dolgot mindenkinek szem előtt kell tartania. Ez pedig a pihenés, feltöltődés időszaka. 

Ahhoz, hogy elkerülhessük a burn out bekövetkezését, feltétlenül szükségünk van a kevésbé aktív időszakokra is. Ha hangzatos szóval akarnék élni, kell, hogy legyenek olyan napok az életünkben, amikor inspirálódhatunk. 

Szabad levegő, jó könyvek, filmek, zene, csend, kreatívkodás, testmozgás, csak, hogy néhányat említsünk a lehetőségek széles tárházából. Néha meg kell állni, átgondolni a már mögöttünk lévő időszak eredményeit, tanulságait, aztán meg kell találnunk a választ, a "hogyan tovább?" kérdésre is.  

Ahogy Sean Covey mondta: Egy favágó soha nem lehet annyira elfoglalva a fűrészeléssel, hogy ne érjen rá megélezni a fűrészt. Hasonlóképpen minket sem köthetnek le annyira a napi teendőink, hogy ne jusson időnk a megújulásra, a feltöltődésre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

És, hogy ne maradj le semmiről,

kövesd a Hardworklifestyle Blog Facebook oldalát.

Hardworklifestyle

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!