Ha az ember nem érzi jól magát a bőrében, azonnal keresni kezdi a megoldást a bajaira. Ám legtöbbször nem a jó irányba indul el. Pirulák helyett ugyanis, néha elég lehet, egy mindenki számára elérhető, semmilyen eszközt nem igénylő és teljesen ingyenes gyógymód is. Kíváncsivá tettelek? Olvass tovább...

önfejlesztés

Ingyen van, bárki számára elérhető és nem igényel semmilyen eszközt. Emellett: 

  • Segít megőrizni az egészségünket
  • Segít megelőzni a krónikus betegségek kialakulását
  • Segít megelőzni a depresszió kialakulását
  • Kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a halálozási arányt

Hogy micsoda? A séta, természetesen. 

Ahogy már Hippokratész is megfogalmazta:

A séta a legjobb orvosság!

A nemzetközi egészségügyi szervezetek iránymutatása szerint, átlagosan heti 150 percnyi, mérsékelt intenzitású vagy 75 percnyi intenzív testmozgásra van szükségünk, egészségünk megőrzésének érdekében. 

Jó hír viszont, hogy új kutatások szerint, már heti 60 percnyi testmozgás is hozzájárulhat például, a depresszió kialakulásának megakadályozásához. Ám rossz hír, hogy a legtöbb ország felnőtt lakosságának legalább fele, ennél jóval kevesebb időt áldoz testmozgásra.

Ha mi szívesebben tartoznánk az aktívabb csoportba, akkor sétára fel! De, ha még ennél is hatékonyabban szeretnénk lenni, a séta helyszínéül válasszuk a természetet. Ahogy teszik azt a skótok is például. 

Receptre felírt kirándulás

Nos igen, a skótoknál már nem csak Algopyrint, hanem kirándulást is receptre írhatnak fel az orvosok. És, hogy miért is pontosan? Mert

  • Csökkenti a vérnyomást, 
  • a szorongást
  • a stresszt, 
  • Növeli a boldogságot, 
  • Javítja a szívbetegek és cukorbetegek állapotát.

Van még kérdés? 

Ha van, akkor íme  még egy indok, a mozduljunk ki! felhívás mellett. 

Semmi sem tölt fel annyira, mint a természet

- Környezetpszichológia 

A 60-as - 70-es években született felvetés szerint, az ember, csak az őt körülvevő környezettel együtt értelmezhető. Megfigyelték például, hogy a betegek állapotát, viselkedését nagyban befolyásolja az, hogy milyen a kórterem, amiben tartózkodnak. Sokat jelenthet ez esetben, egy ablak szép kilátással is. A környezetpszichológia meghonosítását itthon egyébként, Dr. Dúll Andreának köszönhetjük.

És, hogy miért annyira fontos, hogy kimozduljunk a megszokottból? 

Úgy kell ezt elképzelni, mint egy autó alapjáratát, az idegi háttéraktivitás ugyanis, mindenkinél folyamatos. Ebből következik, hogy idővel le is tudunk merülni - mondja a szakember. Az épített környezetben a figyelmünk irányított, mely sokkal jobban leszívja az energiánkat, mint a természetben, ahol spontán, erőfeszítés nélkül nézelődünk.

Pszichológia immunrendszer 

A szabadban számos pozitív folyamat indulhat el bennünk, mellyel erősíthetjük pszichológiai immunrendszerünket. Mindezek hatására például, könnyebben birkózhatunk meg a modern ember "betegségével", a stresszel is. Mindemellett új látásmódokkal gazdagodhatunk és növekedhet a kreativitásunk is. És, ha ez még nem volt elég, tapasztalatból mondhatom, egy kiadós séta, kirándulás után, tényleg igazán édes a pihenés. Ami mondjuk, egyáltalán nem elhanyagolható szempont. 

Na, de félre a pszichológia háttérrel, irány a természet végre! Ha szívesen kirándulnál, de még nem tudod, hová menj, akkor ajánlom figyelmedbe előző bejegyzéseimet a témában. Itt és itt. Holnapra pedig, egy remek szurdok túrával is készülök, érdemes lesz benézni hozzám. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is. 

És, hogy ne maradj le semmiről, kövesd a Hardworklifestyle Blog Facebook oldalát. 

Észrevétel, vélemény, saját élmény, együttműködés: bagoly9031@gmail.com

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!