Nem mindegy ugyanis, hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik - ismerős mondat, nem igaz? S, hogy ez mennyire így van, mi sem mutatja meg számunkra jobban, mint a kommentszekciókban praktizáló, mindenhez értő, szent igazságaikat hirdető trollok hadserege, akik, mentségükre szóljon, nem mindig tudják magukról, hogy az önbizalmuk jóval nagyobb, mint a valódi tudásuk.

De hogyan lehet mindez?

Egyszerűen. Ahhoz, hogy felismerje valaki, "túl keveset" tud, szüksége van (lenne) némi intelligenciára. És hát minél kevesebb van az utóbbiból, annál nagyobb mértékben növekszik az önbizalom. Ezt a jelenséget nevezzük egyébként Dunning - Kruger hatásnak. 

A jelenség ékes példái, a tehetségkutatók botfülű énekespacsirtái, akik minden negatív kritika ellenére is meg vannak győződve saját nagyságukról, miközben a valódi tehetségek még önmaguknak is félnek bevallani, igenis van keresnivalójuk a zenei pályán. De nem is feltétlenül szükséges ilyen magasságokig emelkednünk, elég, ha csak körbenézünk kicsit a közösségi oldalak hozzászólói között. Szép számmal akadnak olyanok, akik azonnal szakértővé avanzsálnak bármilyen témában és hosszú-hosszú mondatcunamikban kezdik hirdetni az igét úgy, hogy közben egy árva pillanatra sem fordul meg a fejükben, hogy esetlegesen nincs igazuk, illetve butaságokat beszélnek. Hiába jönnek sorban az ellenlábasok, feleslegesen írja le bárki is erős ellenérvekkel alátámasztva, miért nincs igaza a delikvensnek, soha nem fogja tudomásul venni azt. Miért? Mert tényleg

nem érti, hogy nem érti .

Vagyis, minél kevesebb szakértelemmel rendelkezik valaki egy adott témában, annál kevésbé lesz hajlandó elfogadni, hogy nem minden kérdés fekete-fehér és, hogy a saját igazságain kívül, másoké is létezhet. Ezt a jelenséget elsőként David Dunning és Justin Kruger írta le 1999-ben. Vizsgálatuk során arra kérték a résztvevőket, hogy ítéljék meg, mennyire teljesítenének jól adott területen. A válaszok alapján arra az összefüggésre bukkantak, hogy azok, akik szakértőnek érezték magukat egy-egy területen, jóval alacsonyabb pontszámokat értek el az adott teszten, mint kevésbé magabiztos társaik. 

Mondhatnánk, hogy mindez a túlfényezett egoról szól, ám a kép jóval árnyaltabb ennél. A legtöbbünk ugyanis, képes bevallani önmagának, hogy nem ért mindenhez és pótolja a hiányosságait, még mielőtt okoskodni kezdene. A Dunning-Kruger hatás alatt állók azonban, képtelenek felismerni, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen nem tudnak. És mivel nem tudja, hogy nem tudja, nem is  javít rajta. Ellenben sokat fog okoskodni. 

Ha nem szeretnénk hozzá nem értő, ámde "szakértő" véleményeink miatt égni, mint a Reichstag, jobban járunk, ha meghalljuk a nálunk kompetensebb emberek véleményét és, ha elsőre nem is esik jól, amit hallunk, próbáljuk meg alkalmazni a tanácsaikat. A másik dolog amit tehetünk, hogy képezzük magunkat folyamatosan. Minél többet tud ugyanis valaki, annál könnyebben felismeri, hogy mennyi mindent nem ismer még valójában.

És, hogy miért is beszéltünk erről most egyáltalán? Mert a "magabiztos hülyék" mindenhol ott vannak. Ezenkívül mindazok, akik a blogolás, vlogolás, újságírás területén képzelik el a jövőjüket, azoknak fel kell készülniük rá, hogy önjelölt szakértők egész sorával találják majd szembe magukat és testközelből fogják megtapasztalni az "amikor a hülye okoskodik" jelenségét. 

Nekem elhiheted, szakértő vagyok a témában - nevetőszmáájli -. üdv. a szerk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is.  

És, ha nem szeretnél lemaradni semmiről, kövesd a Blog Facebook oldalát. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen- Élvezd a sikert!