Na most, ha mindez egy két soros bejegyzés akarna lenni, akkor gyorsan válaszolnék is a címben szereplő kérdésre. De mivel mindez egy blogposzt, amolyan ókori módra 500+ karakteres, ezért mindenképp tovább kell görgetned, ha tudni szeretnéd a választ. 

Már maga a Facebook sem volt kutya a képmegosztások terén, gondoljunk csak azon kedves ismerőseinkre, akik a reggelijüktől kezdve, az esti szunyókáig mindent lelkesen dokumentáltak a számunkra, de, az,ami az Instagram felületein látható, nem csak a Facebookot szárnyalja túl, hanem a képzeletünket is jócskán felülmúlja.

Azt hiszem és ezzel talán a szakértők is egyetértenek, hogy önmagában a szelfizéssel semmi gond nincsen. Még azzal sem túl sok, ha egy kicsit "elhajlítjuk" a valóságot és egy ártatlan kis szűrőt teszünk a nagygonddal elkészített képünkre. A baj ott kezdődik, ha nem tudunk leállni. 

Rengetegen teremtették meg önmaguk virtuális változatát, majd építettek köré egy elképzelt valóságot.Gyönyőrűen megkomponálta fotók között élik mindennapjaikat, miközben észre sem veszik, hogy valójában nincsenek is jelen a saját, normális életük pillanataiban.   

Egyeseknek önmaguk feljavított változata vált vágyálmuk minden tárgyává és miközben az emberek zöme régen még sztárokra kívánt hasonlítani, ma már inkább olyanokká szeretnének válni, amilyenek a szerkesztett képeiken lehetnek.  

Mindez pedig egy újfajta testképzavarhoz, ún. Snapchat- diszmorfiához vezethet.

Na igen, elég, ha csak egy randira gondolunk, mikor is könnyedén hozzánkvághatják a mondatot: nem úgy nézel ki, mint a képeken. - De mondjuk annak is érdemes lenni megvizsgáltatnia magát, aki elhitte, hogy macskaszemekkel és kutyafülekkel rendelkezünk - egyéni vélemény, bocs - a szerk.

Ijesztő adat, hogy egy amerikai arcplasztika sebészeti társaság 2017-ben végzett felmérése szerint, egy év alatt, 13-ról - 55%-ra nőtt azon páciensek aránya, akik azért akartak egy-egy beavatkozást, hogy jobban nézhessenek ki a képeiken. 

És, hogy mi állhat a szelfi kényszer hátterében? 

Attól függ ugye, hogy mennyit és milyet készítünk, na és, hogy feltöltjük- e egyáltalán bármilyen platformra az általunk lőtt fotóinkat. Egyébként depressziótól kezdve, önbizalomhiányon át, a teljesen természetes meg akarom örökíteni a pillanatot motiváción keresztül, renggeteg dolog állhat a háttérben. 

Szerencsére azért, sokan evickélünk még a valódi élet hullámain, akik egyáltalán nem vágyódunk tökéletesen megkomponált képekre. Elég, ha csak Celeste Barberre gondolunk például. 

Ha pedig még több Instagram vs. valóságra lennénk kíváncsiak, írjuk csak be, mondjuk a #instagramvsreallife vagy reality kulcsszavakat a keresőbe. 

Egyből megtudhatjuk, hogy miért uszodába vigyük a jányokat az első randin vagy, hogyan kell felhúzni a fitnessnacit úgy, hogy a lehető legtöbbet takarjon. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, hátha nekik is fog. 

Hogy ne maradj le semmiről, kövesd a Blog Facebook oldalát is. 

Hardworklifestyle 

Élj jól - Dolgozz keményen - Élvezd a sikert!